Úspěšný konec týdne pro ostravskou televizi

Konec tohoto týdne přinesl několik úspěchů ostravské televizní tvorbě. V pátek 12. června odpoledne rozděloval svá ocenění festival Arts&Film v Telči a v sobotu 13. června večer se zase tleskalo vítězům na Novoměstském hrnci smíchu. Arts&Film, který oceňuje díla zaměřená na umění a evropskou kulturu, udělil Cenu České inspirace dokumentu Jarek v Moskvě o moskevských koncertech a toulkách Jaromíra Nohavici. V Novém Městě nad Metují kralovala filmová tvorba s komediálním nábojem. Mezi oceněnými se blýskla pohádka Kdyby byly ryby, která dostala nejen hlavní cenu odborné poroty Zlatý Prim, ale rovněž hlavní cenu studentské poroty Mladý Prim. Za nejlepší scénář získal cenu FITES film Díra u Hanušovic. Úspěšný dokument i pohádka byly natočeny v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové, na třetím oceněném filmu se stejná skupina podílela jako koproducent.

Na festivalu Arts&Film v Telči zastupoval ostravskou produkci hudební dokument Jiřího Vondráka Jarek v Moskvě. Televizní kamera v něm doprovází Jaromíra Nohavicu během cesty po stopách jeho oblíbených autorů Vysockého a Okudžavy. Zachycuje také jedinečné Nohavicovo vystoupení v legendárním Modrém trolejbusu, který se vzpomínkou na stejnojmennou Okudžavovu píseň nabídnul originální kulisu netradičnímu hudebnímu představení.

Novoměstský hrnec smíchu
Zdroj: ČT24/ČT Ostrava

Novoměstský hrnec smíchu vyvrcholil dnes večer slavnostním vyhlášením výsledků. Pohádka Kdyby byly ryby v režii Jana Prušinovského byla úspěšná hned dvakrát. Koprodukční film Díra u Hanušovic zaujal načernalým humorem režiséra a scenáristy Miroslava Krobota.
Zeptali jsme se kreativní producentky Kateřiny Ondřejkové na její bezprostřední dojmy: „Z výsledků festivalu české filmové a televizní komedie Novoměstský hrnec smíchu mám velikou radost. Nejen že dvě hlavní ceny za nejlepší televizní komedii dostala naše pohádka Kdyby byly ryby, ale ocenění navíc získal i distribuční film Díra u Hanušovic, který ČT, má Tvůrčí producentská skupina, koprodukovala. Všem tvůrcům a spolupracovníkům, kteří se na obou filmech podíleli, gratuluji a jsem ráda, že jsme dokázali festivalové diváky a poroty pobavit a rozesmát.“