Silnice smrti I/53 do Znojma má být přestavena

Znojmo – Silnice smrti nebo nejdelší hřbitov v Česku je nazývána silnice I/53 z Pohořelic do Znojma. Každý rok na ní přijde o život několik lidí, loni se tu staly 4 ze 7 smrtelných nehod na Znojemsku. „Jednou to byl mikrospánek, jednou technická závada, pak tam byl sražený chodec, následně nebezpečné předjíždění s rychlostí dohromady,“ vypočítává Robert Pešek, vedoucí dopravního inspektorátu Policie ČR Znojmo. Policie volá po urychlené přestavbě, která by zvýšila bezpečnost provozu.

Silnice je v žalostném stavu, jsou tu vyjeté koleje a díry. Bezpečné nejsou ani nepřehledné horizonty. Jihomoravský kraj proto plánuje, že silnici přestaví. Srovná kopce, na kritických místech přidá třetí pruh a složité křižovatky nahradí mimoúrovňovými.

„Dokumentace je hotová, nejsou problémy se samosprávou ani s ekology, ale momentálně bude problém s financováním,“ říká k tomu jihomoravská radní za ODS Anna Procházková.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Policie se zaměří na opilé řidiče i cyklisty

Protože Znojemsko je vinařská oblast, řidiči často vyrážejí na silnice opilí. „Třeba na Vranovské přehradě za dva měsíce policisté zachytili 57 řidičů pod vlivem alkoholu,“ informuje Mojmír Pavelka, velitel Policie ČR Znojmo. Letos se proto policie na alkohol za volantem hodlá především zaměřit. A chce si posvítit i na opilé cyklisty.