Nová okna zajistila úsporu tepla, školákům ale ubyl kyslík a jsou nepozorní

Brno – Neobvyklý výzkum dnes provedli na základní škole v Brně–Novém Lískovci vědci z Vysokého učení technického (VUT). Měřením hodnot kysličníku uhličitého ve třídách plných dětí chtějí zjistit, jestli nedávno vyměněná plastová okna kromě tepelných úspor nemají vliv i na nedostatek kyslíku.

Brněnská základní škola Kamínky se před rokem dočkala zateplení a výměny oken. První zimní sezóna ukázala výborné výsledky, na topení škola ušetřila asi milion korun a spokojené byly i děti. „Starý okna vypadaly hůř a byla větší zima, ty nový jsou hezčí a je teplo,“ svěřil se s dojmy žák sedmé třídy.

Jenže nová okna školu zároveň téměř hermeticky uzavřela a kromě zimy se tak do tříd nedostává ani čerstvý vzduch. „Narůstá koncentrace kysličníku uhličitého, který tady děti vydechují, tím pádem klesá soustředění, narůstá únava a má to dopad i na kvalitu výuky,“ shrnul ředitel školy Pavel Petr.

Karel Chlevišťan o měření oxidu uhličitého ve třídách ZŠ (zdroj: ČT24)

Že toto zjištění není jen dojem pedagogů, to dnes potvrdili vědci z VUT. Při měření speciální sondou zjistili, že koncentrace CO2 - zvlášť při chladném počasí - skutečně přesahuje normy. Teď budou hledat i jiná řešení, než je jen jednoduché otevření těsných oken. „Dalo by se využít například rekuperace - zpětného získávání tepla, kdy protiproudým výměníkem získáte až pětaosmdesát procent tepla ze vzduchu odváděného z místnosti,“ vysvětlil Karel Chlevišťan z VUT Brno.

Rekuperační jednotky - laicky řečeno kyslíkové klimatizace - jsou sice nákladné, tepelné úspory by je ale za několik let mohly zaplatit. Výsledky měření využije městská část Nový Lískovec také při plánování zateplení své druhé školy.