Zloději si na vinicích nedají pokoj ani v zimě

Mikulovsko - V létě špačci, v době sklizně nájezdy na zralé hrozny a teď v zimě, kdy už si mohli vinaři myslet, že vinice jsou zabezpečené, se obávají návštěvy zlodějů kovů. Hned ve třech případech totiž nenechavci na jižní Moravě kradli přímo ve vinohradu. Třeba u Sedlece na Břeclavsku postupně odvezli téměř pět tisíc ocelových tyček, které mají být oporou pro mladé keříky vinné révy.

Ke konci loňského roku policisté prověřovali krádež nedaleko obce Lednice. Neznámý pachatel tam odcizil větší počet železných tyček. S obdobným případem se policisté setkali také v těchto dnech. Tentokrát zloději zamířili do vinice v Sedleci. Ukradli tam téměř pět tisíc ocelových tyček, takzvaných roxorů. Zemědělskému družstvu Sedlec vznikla jen touto krádeží škoda přes 45 tisíc korun. Další desetitisíce musí zaplatit za opravu poškozeného vinohradu.

Zdeněk Zvonek ze Sedlece popisuje krádež tyčí (zdroj: ČT24)

Zloději si vydělali zlomek škody, kterou způsobili

Vinaři se Sedlece chtěli omladit osm hektarů staré vinice, na kterou na podzim vysázeli tisíce sazenic vinné révy. Až ryzlinku vlašskému na jaře začnou růst výhonky, měly mu být oporou půl druhého metru dlouhé tyčky, takzvané roxory. Teď jich tam z pěti tisíc kusů zbylo jen pár. „Využili toho, že to něco váží, a všechno to odvezli do výkupen železa,“ má jasno o tom, kam ukradené tyčky směřovaly, Zdeněk Zvonek ze sedleckého družstva.

Nemýlí se. Ocelové kolíky skutečně skončily v mikulovské sběrně. Zatímco vinařům vznikla škoda dosahující až 100 tisíc korun, zloději si přišli jen na několik tisíc korun. Obsluze sběrny tvrdili, že rušili vinohrad v Rakousku.