Bystřice zvažuje koupi hotelu, ze kterého může být levná ubytovna

Bystřice pod Hostýnem - Buď radnice koupí hotel v centru města, nebo jej majitel prodá agentuře, která do něj nastěhuje sociálně slabé. Před takovou volbu stojí vedení Bystřice pod Hostýnem. Bystřice by se tak mohla stát dalším městem, které kvůli obavám z nepřizpůsobivých nájemníků nevyužívaný hotel raději koupí. Na jižní Moravě se tak rozhodlo například Blansko.

Kroměřížský podnikatel a jednatel společnosti Hotel Podhoran Radovan Křemeček chce hotel, pro který už nemá využití, prodat. Město jeho nabídku nejprve odmítlo s tím, že na koupi a provoz takového zařízení nemá peníze. Teď radnici v dopise oznámil, že jej oslovila agentura, která zajišťuje bydlení pro sociálně slabé, s tím, že jej chce za 25 milionů koupit.

"Nabídka, kterou společnost zajišťující bydlení pro sociálně nepřizpůsobivé učinila, je pro mě natolik zajímavá, že jsem nucen se jí vážně zabývat. Vzhledem k tomu, že cítím za takový krok morální odpovědnost, a rovněž skutečnost, že by vybudování a provozování takového zařízení v samotném centru města vyvolalo velkou nevůli u obyvatel města Bystřice pod Hostýnem, obracím se proto na vás jako na zástupce města s nabídkou na odkoupení této nemovitosti," píše Radovan Křemeček v dopise.

V dopise navrhl, aby město hotel přestavělo na nájemní byty, vytvořilo v něm kancelářské prostory nebo jej využívalo komerčně. Strach z nových nepřizpůsobivých návštěvníků donutil město ke změně názoru. 

„Problémy, které spolu s takovými ubytovnami vznikají, jsou známé a nikdo z nás si je nepřeje. Proto jsme vytvořili záměr využití hotelu a předložili jej bance, která by případně městu poskytla úvěr,“ popsal kroky města starosta Zdeněk Pánek (ZHN). V úvahu podle něj přichází například sestěhování městského úřadu, který je v současné době roztříštěn ve třech objektech.

Starosta města Bystřice pod Hostýnem Zdeněk Pánek (ZHN) o zvažované koupi hotelu (zdroj: ČT24)

Podnikatel čelil kritice, že se město snaží vydírat. „Nedělám nic nelegálního, jen se snažím prodat svůj majetek. Město je pro mě partner číslo jedna, ale pokud definitivně odmítne, je logické, že nabídnu hotel jinému kupci,“ bránil se Křemeček.

Z jeho setkání se starostou Bystřice pod Hostýnem vzešla dohoda, že Křemeček počká na definitivní rozhodnutí města. Do té doby hotel neprodá.

Hotel je v centru města a dokonce sousedí s budovou radnice na Masarykově náměstí. Křemeček jej vlastní čtyři roky. Naposledy jej pronajal stavební firmě, která stavěla obří podzemní zásobníky pro Čepro v nedalekém Loukově. Stavbu ale dokončila a vyklidila a Křemečkovi se pro něj nepodařilo najít nové využití.

Proč se vyplatí pronajmout byty sociálně slabým?

Lidé bez práce a bez reálné šance ji získat mají nárok na státní příspěvek na bydlení ve výši sedmdesáti procent jejich nájmu. S výší nájmu logicky vzrůstá také příspěvek. A právě toho spekulanti využívají. Firma cíleně nájmy v bytech pro sociálně slabé nadhodnotí, aby veškeré náklady s bydlením pokryl státní příspěvek. Chybějících třicet procent pak často majitel nemovitosti nájemníkům „velkoryse“ odpustí. Sociálně slabí hromadně končí v ubytovnách, kde žijí v nevyhovujících podmínkách, ale paradoxně v nejdražších pokojích.

Zkušenosti ostatních měst - Blansko a Lipovec

Blanenská radnice koupila zchátralý hotel Dukla v centru za 30,5 milionu korun na konci září loňského roku. Jediným důvodem, proč se město do veřejné dražby zapojilo, byla obava, že jinak by objekt koupil soukromý investor a udělal z něj levnou ubytovnu.

„Byla to naše povinnost vydražit hotel za každou cenu. Záměr měl podporu místních, kteří si nepřáli, aby na místě vznikla ubytovna páté kategorie nebo dokonce ghetto,“ uvedl po dražbě místostarosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Od té doby Blansko hledá pro hotel využití a soukromého investora. Zatím marně. Budova je totiž v havarijním stavu a potřebuje minimálně investice do kotelny a rozvodu tepla. Jinak by byl její provoz ztrátový. Pokud investora nenajde, je ve hře i varianta, že by se hotel zboural. Po odstranění stavby, jejíž historická hodnota není nijak zásadní, by navíc Blansko mohlo propojit tři náměstí v centru.

Sotva Blansko vyřešilo jeden problém, objevil se stejný s hotelem Hejč. Ten leží jen pár set metrů od Dukly. Podle starosty Blanska Lubomíra Toufara (ČSSD) se ale zatím není čeho bát. Hotel je dosud nedostavěný a bez kolaudace. „Blansko už žádný další hotel nekoupí, nebude na to mít peníze,“ řekl starosta.

Spekulace o tom, že také z prázdného hotelu Zlatá také vznikne levná ubytovna, se rozšířily v Lipovci. Zchátralou stavbu ale v současné době není možné využívat pro bydlení, majitel by do ní musel nejprve investovat. Vyplynulo to ze zprávy stavebního úřadu v Blansku. Podle vedoucího stavebního úřadu v Blansku Petra Riznera nejsou obavy občanů ničím podložené. „Nemáme informace o tom, že sem chce majitel někoho nastěhovat. Podle jeho vyjádření ale asi v nejbližší době nebude využíván,“ dodal Petr Rizner.

Prázdné hotely strašákem měst (zdroj: ČT24)