Camp David – lesní bouda, kde se psaly dějiny

Washington - Bývalý srub uprostřed marylandských lesů už desítky let slouží jako místo neformálního setkávání amerických prezidentů s politiky světového významu. Camp David nabízí odstup a nadhled nad každodenní politikou a možná i proto dům zažil schůzky, které psaly mezinárodní dějiny, zejména ty blízkovýchodní. Současný prezident Barack Obama, který zatím sídlo využíval pouze k osobním účelům, zde svolal summit G8.

Jen 110 kilometrů od kuloárů Washingtonu nabízí celoročně Camp David místo odpočinku, kam si ale mohou američtí prezidenti zvát své spojence i soupeře. Počátek nenápadného srubu Laurel Lodge jako prezidentské chaty sahá do 40. let. „Když začala válka, tajné služby měly obavy o prezidenta Roosevelta, který trávil volno na své jachtě Potomak, a hledaly vhodnější místo v horách na souši. Vybraly Camp Hi-Catoctin  tady v Catoctinském horském parku. Krátce poté, co se prezident Roosevelt nastěhoval, mu jméno změnil na Šangri-lá,“ uvedl strážce parku Catoctin Mel Poole.

Eisenhower pojmenoval srub po vnukovi, Šangri-lá mu zněla nabubřele

Jméno pak srub změnil v 50. letech, kdy ho prezident Eisenhower pojmenoval po svém vnukovi. Šangri-lá, mýtický ráj na zemi ukrytý kdesi v Himalájí, přišel bývalému generálovi moc nabubřelý. Odlehlé sídlo má ale stále nespornou bezpečnostní výhodu. Okolní lesy patří základně amerického námořnictva, takže žádný povyk zvenčí do rezidence nedolehne. Možná i díky své poloze umožňuje politikům setkávat se v poněkud jiném světle. „Nic nenahradí osobní setkání, poznáte lidi, můžete odhadnout, jestli to je někdo, komu můžete věřit, vidíte silné stránky a slabiny,“ míní politolog Norm Ornstein.  

J. F. Kennedy tu hledal řešení kubánské krize se svým předchůdcem. Další hlava státu, Jimmy Carter, přiměl k uzavření míru nejvyšší představitele Egypta a Izraele Anvara Sadata a Menachema Begina v roce 1978. O dvě dekády později si tu dveře podávali také Izraelci s Palestinci, Ehud Barak a Jásir Arafat, i když poněkud méně úspěšně. Britští premiérové, věrní spojenci Ameriky, sem jezdili od samého začátku. Za doby studené války se sem podíval Nikita Chruščov, první komunistický vůdce Sovětského svazu v Americe. 

Okolní městečka si už na vrtulníky s VIP návštěvami dávno zvykla. A ani schůzka G8 je nevyvádí z rovnováhy. I to byl zřejmě důvod, proč sem poslední obyvatel Bílého domu Barack Obama přeložil setkání G8 ze svého původně uvažovaného domovského města Chicaga. Přestože sám dosud Camp David využíval pouze k soukromým pobytům s rodinou a přáteli.

Prezidentský srub (zdroj: ČT24)