Pospíšil miliardu navíc dostal, přesto byl kvůli ní odvolán

Praha - Ministerstvo spravedlnosti údajně získalo příslib navýšení rozpočtu na příští rok o zhruba miliardu korun. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorky se na tom v pondělí dohodl šéf úřadu Jiří Pospíšil a ministr financí Miroslav Kalousek. Odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil proto svůj odchod z funkce neočekával. „Neměl jsem náznaky, že se to v tuto chvíli stane. Rozhodnutí přišlo náhle a bez varování,“ řekl v Hyde Parku a dodal, že netuší, proč ho premiér odvolal. Petr Nečas ve středu Pospíšila odvolal s vysvětlením, že ministr podle něj manažersky úřad nezvládá, což vzbudilo v médiích a mezi politiky pochybnosti a zejména spekulace, zda pravým důvodem není spíš Pospíšilův plán jmenovat Lenku Bradáčovou šéfkou pražského vrchního státního zastupitelství.

Pospíšil se měl podle mluvčího ministerstva spravedlnosti domluvit s Kalouskem na navýšení o 950 milionů korun. Peníze by měly zvýšit rámcový rozpočet, který úřadu spravedlnosti pro rok 2013 stanovilo ministerstvo financí v částce 20,209 miliardy korun. Navýšení se má podle Hovorky odvíjet od plánovaného prodeje majetku (250 milionů) a peněz ze soudních poplatků (700 milionů). Tyto finance by jinak skončily ve státním rozpočtu.

„Během pondělního jednání bylo rovněž dohodnuto, že o uvedených úpravách bude vládu informovat ministr financí Kalousek. Ministerstvo spravedlnosti prozatím neobdrželo rozpisový dopis, který by potvrzoval dohodnuté parametry rozpočtu pro příští rok,“ uvedl Hovorka.

Pospíšil: Horší by bylo, kdyby justice peníze nedostala

Nečas už dříve uvedl, že Pospíšila odvolal, protože v době škrtů požádal o navýšení rozpočtu. Škrtat v rozpočtech je podle Nečase klíčová záležitost, když prý dojde k závěru, že některý člen vlády toho není schopen, musí dotyčný z kabinetu odejít. Premiér také po středečním odvolání Pospíšila připomněl, že na jaře „přiměl“ k rezignaci kvůli nezvládnutí rozpočtové kázně ministra školství Josefa Dobeše (VV).

Pospíšil považuje odůvodnění svého odvolání tím, že požadoval více financí pro svůj resort, za zvláštní. Právě proto, že mu byly ještě před odvoláním přislíbeny. „Já si myslím, že je to dobré rozhodnutí, horší by bylo, kdyby justice ty peníze nedostala,“ komentoval v Hyde Parku situaci Pospíšil a zároveň poukázal na to, že si justice na navýšení rozpočtu vydělá, ať už prodejem zbytného majetku, nebo zvýšenými příjmy ze soudních poplatků.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Za jmenování Rampuly nesu odpovědnost, přiznal exministr

Nejčastěji spekulovaným důvodem odvolání Pospíšila je návrh na jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní. Pospíšil to nepotvrdil, podle jeho názoru se to ukáže za pár týdnů, až premiér jmenuje vrchní státní zástupkyni nebo zástupce. Nečas tvrdí, že o záměru jmenovat Bradáčovou nevěděl. Bývalý ministr také varoval před tím, aby kvůli jeho odvolání bylo místo vrchního státního zástupce dlouhodobě neobsazené. „Občany musí zajímat, kdo bude na pozici vrchního státního zástupce,“ dodal Pospíšil.

Jiří Pospíšil v Hyde Parku připustil, že za jmenování Vlastimila Rampuly do čela pražských státních žalobců nese politickou odpovědnost. Dodal, že odvolat někdejšího žalobce Iva Ištvána nebylo dobré rozhodnutí a dnes by tak už určitě nepostupoval. Ištván byl odvolán už v roce 2007. Na starost měl mimo jiné i kauzu bývalého vicepremiéra Jiřího Čunka.

Bývalý ministr spravedlnosti také poukázal na to, že by politici neměli zasahovat do práce státního zastupitelství. Sám prý nic takového nedělal, ani se státních zástupců neptal na stav konkrétních případů. Podle Pospíšila není ani technicky možné, aby ministr spravedlnosti do případů zasahoval. Pouze v případě uzavření kauzy, pokud mu k tomu dá podnět státní zastupitelství, nebo i samotní občané, může se případem zabývat. „Pro mě je důležité vnímat to, zda se státní zástupci chovají zákonně,“ popsal hlavní funkci ministra spravedlnosti Pospíšil.

„Nákup letadel CASA byl legální, ale politicky nekulturní,“ komentoval Pospíšil další kauzu, která hýbe současnou českou politikou.

Zastal se také své domovské strany s tím, že ODS je jedinou dlouhodobě fungující pravicově liberální stranou v České republice. „Premiér má k některým lidem v ODS blíže, k některým dál a k těm určitě patřím i já,“ komentoval Pospíšil situaci ve straně a dodal, že premiér je plně zodpovědný za personální složení vlády. „Voliči mu to pak spočítají, v dobrém i ve zlém,“ řekl bývalý ministr, který ale zůstává optimistou a věří, že situace v politice se postupně kultivuje.

Vydáno pod