Vodní lyžaři předvedli v Kostelci špičkové výkony

Kostelec – Tři desítky vodních lyžařů vyzkoušely na kosteleckém rybníku svou formu před evropským šampionátem. Čeští reprezentanti změřili své síly s běloruskou konkurencí, která patří k evropské špičce. Ve své kategorii dominovala Sportovkyně Vysočiny, domácí Kateřina Švecová, které se nejvíce dařilo ve skocích. Další česká reprezentantka Martina Zlatohlávková zase vytvořila nový český rekord v tricích.

Čtyři věkové kategorie vyznavačů mokrého sportu soutěžily ve slalomu, tricích a skocích, a ačkoliv na Vysočině se obvykle daří lyžařům klasickým, na rybníku v Kostelci předvedli jejich vodní kolegové, že ve špičkových výkonech rozhodně nezaostávají. S nervozitou na domácí vodě se dokázala vyrovnat i patnáctiletá závodnice Kateřina Švecová. Ta díky dvěma druhým místům ve slalomu i tricích a vítězství ve skocích ovládla svoji kategorii do sedmnácti let. „Jet na domácí půdě je vždycky výhoda, i když určitě pracují i nervy. Letos mám za sebou teprve druhý závod, protože jsem si léčila zraněný kotník. Před sebou mám ale mistrovství Evropy, kde pojedu za vlekem i člunem. Doufám, že mi vyjde medaile,“ přiblížila své plány evropská šampionka ve skocích Švecová.

Rozhovor s Kateřinou Švecovou (zdroj: ČT24)

Tradiční mezinárodní závod Kostelec Cup ozdobil i nový český rekord. Martina Zlatohlávková, která se vodnímu lyžování věnuje už devatenáctou sezónu, totiž zajela premiérově svou trikovou jízdu. V ní ukázala i skvěle provedené nové triky a ziskem sedm tisíc dvě stě padesát bodů překonala o dvacet bodů svůj vlastní český rekord. „Jízda se mi výjimečně podařila. Navíc vím, na kolik bodů sestavu mám, a ještě tam je rezerva. To, že se podařil rekord, je paráda,“ radovala se Zlatohlávková.

  • Tři desítky závodníků si nenechaly ujít Kostelec Cup 2012 zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3733/373213.jpg
  • Viktor Meisner ovládl slalom i skoky zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3733/373215.jpg
  • Kateřina Švecová získala ocenění Sportovec Vysočiny do 15 let zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3733/373223.jpg
  • Jedna z parád v jízdě Kateřiny Švecové zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/38/3733/373225.jpg

S postupným zvyšováním rychlosti a zkracováním lana se v tropickém vedru vyrovnal i několikanásobný mistr republiky Viktor Meisner z Neratovic, jenž nakonec nasbíral největší součet bodů ze všech disciplín, a zvítězil tak v kombinaci. „Těsně před závody jsem se vrátil z vlekového lyžování, což je rozdíl, takže třeba ve slalomu jsem nepředvedl ideální jízdu, a i v tricích jsem zvolil tu jednodušší sestavu,“ byl sám k sobě kritický Meisner. O celkové vítězství nepřipravil pátého borce ve slalomu z loňského evropského šampionátu ani juniorský vicemistr světa Zdeněk Kolman. Ten totiž soutěží už jen ve figurální jízdě.

Soutěžní jízdy si na kosteleckém rybníku ve vloženém závodě vyzkoušeli i závodníci do dvanácti let.