Odpůrci těžby uhlí vytvořili alianci

Společně proti těžařům chtějí vystupovat sdružení, která bojují proti další těžbě uhlí v Česku.Vytvořila proto alianci. Věří, že jejich hlas bude slyšet víc, než kdyby vystupovala jen sama za sebe. Chtějí, aby důlní činnost neničila další území, mezi jinými i Beskydy. Těžaři výhrady nemají.

V jednotě je síla. Takové krédo může razit Česká aliance proti těžbě uhlí. Spojila sedm nezávislých iniciativ od Karviné až po Litvínov. Lidé a organizace, které jsou zastoupené v alianci, tak budou přístupní k diskuzi, protože ať chtějí, nebo ne, tak budoucnost tohoto regionu, Ostravska a Karvinska, spočívá v těžbě uhlí.

Karviná a Orlová. Města, která už poznala, co těžba uhlí přináší, ale také bere. Mezi členy aliance jsou ale i ti, kteří chtějí chránit těžbou zatím neposkvrněné Beskydy. 

Ve Frenštátě pod Radhoštěm leží podle ministerstva průmyslu a obchodu zhruba 1,5 miliardy tun černého uhlí. Jeho těžba by ale podle vedení města chráněnou beskydskou krajinu nenávratně poničila. A to by mohlo mít podle radnice negativní vliv na budoucnost celého regionu. Bojí se, že by o něj ztratili zájem investoři i turisti.

OKD ale říká: o těžbě pod Beskydami nepadlo ani slovo. Je potřeba v tuto chvíli udělat průzkum, podzemní průzkum, abychom poté mohli společně se státem, zástupci místních organizací sednout za jeden stůl a odpovědně diskutovat o tom, jaká je budoucnost tohoto regionu.

Reportáž Alexandry Přečkové (zdroj: ČT24)

Aliance teď bude dolaďovat počet svých členů a zvolí si předsedu. Během prvních jednání chce řešit, jak postupovat proti návrhu nové surovinové politiky státu, která mimo jiné počítá s prozkoumáním beskydského podloží.