Strany představily ekologický program do krajských voleb

Ostrava - Životní prostředí bude jedním z hlavních témat předvolební kampaně v Moravskoslezském kraji. Region trápí každoročně smog a zvýšené koncentrace prachu v ovzduší. Podle politiků by měl stát věnovat regionu větší pozornost.

Více peněz do dokončení obchvatů, pokračovat v dotačních programech na ekologické kotle a snaha o to, aby v kraji zůstaly všechny peníze, které platí za znečišťování velké průmyslové podniky – to jsou hlavní programové cíle ČSSD do voleb v Moravskoslezském kraji. A i ostatní strany se v základech s těmito body shodují. „Především chceme narovnat legislativu, která platí v Česku a Polsku. Polské hodnoty a polské limity jsou pětkrát větší,“ řekl kandidát na hejtmana MS kraje za ČSSD Miroslav Novák. S tím souhlasí i jejich současný koaliční partner KSČM. „Chceme krajskou diplomacií přispět k aktivizaci přes hraniční spolupráce při řešení problému s polskou stranou,“ uvedl kandidát na hejtmana MS kraje za KSČM Josef Babka.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Podle ODS je jakékoliv jednání zbytečné. „Nevěříme, že by polská strana ustoupila, ani evropská komise nám v tomhleto nepomůže, protože polská strana má větší vyjednávací sílu v Bruselu než my,“ myslí si kandidát na hejtmana MS kraje za ODS David Sventek. KDU-ČSL si zase myslí, že dotace na kotle by se měly omezit. I TOP 09 by chtěla, aby 140 milionů, které ročně platí velké firmy za znečištění do státní pokladny, dostával zpátky kraj. O tom kudy se bude životní prostředí v Moravskoslezském kraji ubírat v následujících letech, rozhodnou voliči 12. a 13. října.