Antimonopolní úřad zrušil tendr na SMS jízdenky v Brně

Brno - Antimonopolní úřad zrušil zakázku Dopravního podniku města Brna na dodání systému pro zavedení úhrad jízdného prostřednictvím SMS zpráv. Podle úřadu požadavky tendru nemohli uchazeči o zakázku objektivně splnit, dopravní podnik také stanovil netransparentní způsob hodnocení nabídek podle komplexnosti nabízených služeb. Rozhodnutí zatím není pravomocné.

Zakázka za 25 milionů korun, která měla Brňanům umožnit zaplatit jízdenku i SMSkou, je neplatná. Rozhodl to Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. „Důvodem byla skutečnost, že požadavky zadavatele na zasílání přehledu prodaných elektronických jízdenek za předchozí kalendářní měsíc nemohli uchazeči o zakázku objektivně splnit. Zadavatel také stanovil netransparentně způsob hodnocení nabídek v dílčím kritériu komplexnosti nabízených služeb,“ potvrdil mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda s tím, že dopravní podnik se může proti rozhodnutí odvolat. 

Tendr na SMS jízdenky

Cena zakázky měla v hodnocení váhu 45 procent, deset procent připadalo na kritérium termínu spuštění. Ze zbývajících 45 procent o vítězi rozhodla „kvalita nabídky“. Uchazeči tak podle kritiků tendru nevěděli, co přesně bude posuzováno.

„Je to jenom další důkaz toho, že zákon o zadávání veřejných zakázek už je tak komplikovaný, že přestává mít s transparentností cokoliv společného, a pouze komplikuje chod veřejné správy. Blokuje i tak dobré věci, jako je SMS jízdenka,“ řekl náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS) s tím, že případný nový tendr vezme další čas a peníze.

Vyjádření mluvčí DpmB Lindy Škrancové (zdroj: ČT24)

„O nákladech zatím nehovoříme, nicméně zatím se stále posouvá termín zavedení SMS jízdenek a stále jsme přesvědčeni o tom, že by v Brně měly fungovat. Budeme se snažit zařídit tak, aby tento systém mohl být spuštěn co nejdříve,“ vyjádřila se k rozhodnutí úřadu mluvčí brněnského dopravního podniku Linda Škrancová. I ty nejoptimističtější odhady ale mluví o spuštění systému nejdříve na jaře 2013.

SMS jízdenky používají dopravní podniky už v 7 českých a moravských městech, například v Praze takto za jízdné zaplatí až 30 tisíc lidí denně.

ÚHOS: kritéria byla příliš vágní

Úřad už letos v červnu dopravci zakázal podepsat smlouvu s vítězem tendru. Zakázku napadla společnost Dial Telecom, která byla ze soutěže kvůli nesplnění kvalifikačních předpokladů vyřazena. Firma kritizovala hned několik podmínek tendru, jež byly podle ní nesplnitelné. „Budeme rádi, když v tomto případě antimonopolní úřad v dalším stupni řízení celý tendr na SMS jízdenky v Brně zruší, a bude vypsán nový, otevřenější ostatním uchazečům,“ uvedla tehdy Martina Setunská ze společnosti Dial Telecom. Jejich přání teď bylo z části splněno – zakázka je neplatná. Jestli, a případně kdy dopravní podnik vypíše nové řízení, zatím není jisté.

Poprvé si měli lidé v tramvajích a trolejbusech SMSkou zaplatit už letos v létě, po půlročním testování měla být služba oficiálně spuštěna v lednu 2013.