Obezita dělá problémy, lékaři divy

Praha – Nejen, že se medicína přizpůsobuje novým technologickým trendům, reaguje i na zvyšující se problém obezity. Operatéři, kteří se specializují na takzvané bandáže žaludku, dnes umějí doslova divy. Řešili třeba případ pacienta, kterému se díky své tloušťce dařilo několik let maskovat nádor na noze. Loni o něj konečně přišel. Vzhledem k tomu, že pacient vážil skoro čtvrt tuny, provedli mu lékaři i takzvaný žaludeční bypass, naštěstí úspěšně.

Mezi pacienty obezitologických klinik se stále častěji objevují i děti. „Ten trend, který sledujeme za posledních deset až patnáct let, je alarmující, protože se zdvojnásobil počet dětí, které mají nadváhu nebo obezitu,“ vysvětlil primář z ostravské nemocnice. Příkladem takového dítěte může být třeba Karel Lískovec. „Já už jsem měl problémy od malička, pořád jsem byl takový při těle. V pubertě to začalo narůstat, tehdy jsem měl už přes sto kilo,“ vyjádřil se.

Obezitou maskoval nádor, nechtěl, aby si ho lidé všimli…

Už ve dvaceti letech začal držet Karel dietu, podařilo se mu zhubnout 40 kilo. Jenže za pár měsíců nabral dvojnásobek. Podobně na tom byl i v následujících letech – jeho váha se měnila jako na houpačce. Aby toho nebylo málo, začal se mu na noze tvořit nádor, který obezitou maskoval. „Čím víc jsem kynul, tím ten nádor byl míň vidět,“ sám vysvětluje. Věřil dokonce, že čím víc bude jíst, tím míň budou lidé mít šanci nádor zpozorovat. Bál se, že má rakovinu, ale k lékaři nešel celých deset let, styděl se. Nosil stále delší košile a pracoval v rodinném koloniálu.

Karel Lískovec vyzkoušel řadu diet, co shodil, to ale zase hned nabral zpátky. Běžně nesnídal, večer se přejídal a nehýbal se. Nádor na noze se mu navíc pořád zvětšoval. Paradoxní je, že záchranou se mu stal kolapsový stav.

Karel Lískovec, obézní pacient:

„Odvezli mě do nemocnice ve Strakonicích a tam nikdo nevěřil, že jsem chodil do poslední chvíle do práce. Nechal jsem si na noze narůst čtyřicetikilový nádor. Nebyl ale naštěstí zhoubný.“

Po odstranění nádoru vážil 243 kilo a rozhodl se radikálně změnit svůj život.

Operace obézním lidem pomůže, další vývoj už je ale na nich samotných

Dnes už se jenom na diety extrémně obézní lidé spoléhat nemusí. Pomoct jim může i chirurgie. „Existují různé skupiny výkonů. První je bandáž a další výkony, které zmenší kapacitu žaludku. Na druhé straně existují výkony, které ovlivní vstřebávání kalorií a živin tím, že se zkrátí délka střeva,“ vysvětlil předseda České obezitologické společnosti Martin Fried. Lékaři mohou také provést oba zákroky naráz - takové operaci se zjednodušeně říká žaludeční bypass. Chirurgové při něm zmenší obsah žaludku a ve druhé fázi operace zmenšený žaludek napojí na střední část tenkého střeva. Kromě toho, že pacient po operaci méně sní, jeho organismus z potravy vstřebává míň kalorií. Hlavní ale je, že zákrok už za pár týdnů pacientům výrazně uleví od zdravotních obtíží, které obezitu provázejí.

Dostat váhu pod kontrolu ale samotná operace extrémně obézním lidem nepomůže. Musí taky držet dietu a hýbat se. Karel Lískovec už je několik měsíců po operaci a díky procházkám, lékaři hlídané dietě a taky zákroku samotnému dokázal zhubnout už celkem 64 kilogramů. Karel Lískovec chce v hubnutí pokračovat i dál. Věří, že se mu podaří váhu dostat pod sto kilogramů.

Operace XXL (zdroj: ČT24)