Unikátní výstavu Jana Zrzavého v Ostravě už vidělo 20 tisíc lidí

Ostrava - Unikátní výstava Jan Zrzavý: Božská hra, kterou připravila Galerie výtvarného umění v Ostravě, vstupuje do posledního týdne. Od 12. prosince, kdy začala, ji už vidělo dvacet tisíc návštěvníků. O nedělích, kdy vedení galerie zavedlo bezdplatný vstup, lidé čekali na otevření ve frontách.

„Průměrná denní návštěvnost se v posledním týdnu pohybuje kolem 400 lidí denně. Nejvíce, až patnáct set lidí, však přichází v neděli,“ uvedl ředitel Jiří Jůza.

Výstava Jana Zrzavého je sestavena z 250 jeho děl. Přináší nový pohled na celou tvorbu a osobnost tohoto známého umělce, přibližuje jeho vztah k umění, ženám, literatuře, náboženství, uměleckým ikonám. Představuje průřez jeho tvorbou od prvních do posledních prací včetně ilustrací, ukazuje i prakticky neznámá díla z běžně nepřístupných soukromých sbírek.

„Exponáty zapůjčilo celkem 24 veřejných institucí a několik soukromých sběratelů. Přehlídku připravili ve spolupráci s ostravskou galerií a Národní galerií Praha přední čeští kunsthistorikové Lenka Bydžovská, Vojtěch Lahoda, Zuzana Novotná a Karel Srp,“ doplnila mluvčí galerie Jana Šrubařová.

Výstavní sály jsou otevřené od úterý do neděle, od deseti dopoledne do šesti večer. Vstupné je sto korun. Výstava, která je významnou výtvarnou událostí nejen v Ostravě a kraji, končí 10. března.

Vydáno pod