Knížky a nevěsty na cestách

Ostrava - V pátek 8. března začala trojice veletrhů na ostravském výstavišti Černá louka. Největší tradici z nich má výstava Dovolená a Region, Lázeňství, která se koná už pošestnácté. Popáté se spolu s ní koná veletrh Svatba a letos poprvé mohou lidé současně navštívit i Ostravský knižní veletrh. V roli dobrého knihkupce je i Česká televize. Návštěvníkům veletrhu nabízí tituly, které vznikly v tematickém spojení s pořady České televize.

Ostravský knižní veletrh se letos koná potřetí, ale ve změněném termínu, který by podle
ředitelky veletrhu Markéty Hejkalové mohl být čtenářsky příznivější. Od změny termínu a spojení se dvěma dalšími veletrhy tak ředitelka očekává hlavně větší návštěvnost. „První dva dny byly velmi úspěšné, uvidíme, jaká návštěvnost bude zítra,“ dodala Hejkalová.

Z obálek knih, které nabízí nejen stánek České televize, hledí pohádkoví hrdinové, populární herci nebo moderátoři. Pro budoucí čtenáře jsou určitě atraktivní výhodné veletržní ceny a k nim i přitažlivé suvenýry či hračky v podobě populárních postaviček z pořadů pro děti.

Spisovatelka Alena Ježková a donátor Martin Roman v pátek představili charitativní projekt Čtení pomáhá. Děti z ostravských škol a hosté veletrhu se při této příležitosti zapojili do Pohádkového čtecího maratonu z knihy Aleny Ježkové Dobrý rok.

Souběžně s veletrhem probíhají dvě další výstavy Svatba a Dovolená a Region, Lázeňství. Aby byly tematicky propojeny všechny tři události, zvolila Česká televize v doprovodném programu projekce z televizních dokumentárních cyklů o turisticky přitažlivých místech.

  • Česká televize na Ostravském knižním veletrhu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4455/445479.jpg
  • Česká televize na Ostravském knižním veletrhu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4455/445478.jpg
  • Česká televize na Ostravském knižním veletrhu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4455/445476.jpg
  • Česká televize na Ostravském knižním veletrhu zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/45/4455/445477.jpg

Kromě toho TS Ostrava připravila expozici I princezny byly někdy nevěstami, na které předvádí výtvarně a stylově jedinečné kostýmy z jedenácti televizních pohádek, které mají ve svých titulcích ostravskou televizní adresu.