Bývalý místopředseda hodonínské ČSSD pašoval podle žalobce papoušky

Hodonín - Radim Már, jenž v minulosti zastával post místopředsedy hodonínského okresního výkonného výboru ČSSD, dnes stanul před hodonínským okresním soudem. Spolu s dalšími třemi lidmi je obžalován z pašování exotického ptactva. Podle žalobce byl členem organizované skupiny, která dovážela papoušky z Portugalska.

„V celém případě se cítím nevinen. Zbytek bych komentoval až po ukončení soudu,“ stručně prohlásil Radim Már, který dnes dorazil k soudu. Společně s dalšími třemi obžalovanými se měl podílet na pašování vzácných exemplářů papoušků, konkrétně šlo o druhy ara kobaltový, amazoňan velký a ara hyacintový. Jihoamerické ptáky k nám měla skupinka dovážet přes Portugalsko ve speciálních přepravních boxech. Že si obžalovaní přišli na stovky tisíc korun, zjistila policie díky odposlechům a domovním prohlídkám.

Muži zákona v souvislosti s pašováním zvířat prohledali dům, sídlo firmy i auto obžalovaného Radima Mára. Žádné důkazy o trestné činnosti tady však nenašli. Hlavní roli při pašování totiž měli sehrát jeho otec a strýc, kteří se chovem ptáků zabývali. Oba ale před začátkem hlavního líčení zemřeli. Právě v domě jednoho z příbuzných byla nalezena celá řada voliér s papoušky.

Cena vzácného papouška na černém trhu? Až 1,5 milionu korun

Například zmíněný ara kobaltový, kterého měla organizovaná skupinka pašovat, přitom patří mezi mimořádně vzácné druhy. Ve volné přírodě už žije jen něco přes tisíc kusů. Pašeráci tak za jednoho takového ptáka mohou získat až 1,5 milionu korun.

„Obžalovaný je spolu s dalšími třemi lidmi obviněn ze zločinu neoprávněného nakládání s volně žijícími živočichy. Šlo o exempláře papoušků chráněných mezinárodní úmluvou,“ řekla před časem mluvčí hodonínského soudu Lucie Kopečková. K trestné činnosti přitom mělo docházet od února 2009 do června následujícího roku.

Sám Radim Már s obžalobou nesouhlasí a celé obvinění je dle jeho slov vykonstruované. Pokud se prokáže jeho vina, hrozí Márovi až osm let ve vězení. Soud bude pokračovat koncem dubna, kdy mají vypovídat další svědci. Ačkoliv hlavní líčení trvá skoro rok, verdikt by mohl zaznít nejdříve na začátku května.