Jedenáctá PechaKucha Night Ostrava na Landeku

Ostrava – V sobotu 30. března Ostrava hostila mezinárodní formát inspirativního setkání architektů, fotografů, grafiků a všech kreativních lidí. Na šest stovek se jich setkalo v Kompresorovně, v Hornickém muzeu v Landek Parku.

„Snažíme se, aby návštěvníky neinspirovali jen naši hosté, ale aby je vždy oslovilo i prostředí,“ řekl Jiří Vicherek, jeden z pořadatelů. „Proto jsme pro jedenácté setkání zvolili další nový prostor – Hornické muzeum na Landeku.“

„Landek Park je v rámci České republiky unikátním prostorem, šlo o jasnou volbu. Prostor samotný vnímáme na každé PechaKucha Night Ostrava jako nejdůležitějšího prezentujícího,“ uvedl následně Martin Lindovský, další z organizátorů.

PechaKucha Night je původem z Japonska, v současnosti ale probíhá ve více než 580 městech po celém světě. První PechaKucha Night se v Česku konala v roce 2007 v Praze, v Ostravě je od srpna 2010. Exoticky znějící název „peča kuča“, je v japonštině citoslovcem zvuku konverzace, a dal by se volně přeložit „Noc tlachů“.

Oproti jiným kulturním a uměleckým akcím je hlavní rozdíl ve formátu. Všichni přednášející jsou striktně omezeni na prezentaci o dvaceti snímcích po dvaceti vteřinách.  Protože většina prezentujících patří mezi české špičky mezi výtvarníky, prezentace mají spád – vtěstnat své dílo do necelých sedmi minut je poměrně náročný úkol pro mnoho hostů.

Na „jedenáctce“ se promluvilo celkem osm přednášejících. Jako první se mikrofonu ujal Jiří Klučka, jeden z pamětníků Landeku, když ještě nebyl „jen“ muzeem. Prezentace Galerie „NE“ seznámila posluchače s osudy několika lidí, kteří se postavili proti proudu a stojí si za svým názorem, ačkoliv je nepopulární. Sklář Patrik Illo i režisér Petr Babinec ukázali, že mají co říct lidem, kteří se o jejich obory nikdy nezajímali.

Studio Družina je společný projekt Jana Látala, Jana Žaloudka a Michaely Klakurkové v oborech filmové tvorby, grafického designu a fotografie. Svou tvorbou se rozhodli propagovat jen to, čemu sami věří – a dělají jen veřejně prospěšné kampaně.

Martin Feix všem přítomným připomněl kouzlo starých fotografií a jeho sdělení bylo jasné: „Každý měsíc si dejte do krabice fotku. Za rok je to dvanáct fotek, za deset let je jich sto dvacet. Krabice plná fotek, plná vzpomínek.“ Na závěr vystoupila animátorka Anna Mastníková, pak ještě Studio Koncern – experti na průmyslový design.

„Desítka“, která se v prosinci konala v Gongu v Dolních Vítkovicích, se svou velikostí zapsala mezi ty nejvýznamnější PechaKucha akce na celém světě – větší setkání mívá jen Londýn a Tel Aviv.

Oproti ní tedy byla PechaKucha Night Ostrava na Landeku velmi komorní zážitek. I tak ale dokázala nadchnout šest stovek návštěvníků.