Krajský soud v Ostravě rozhodne v kauze Nagyová o propuštění z vazby

Ostrava - Spisy v kauze Jany Nagyové začal studovat odvolací senát Krajského soudu v Ostravě. Soudci mají rozhodnout o případném propuštění nebo prodloužení vazby šesti obviněných, kteří si na zadržování stěžovali. Sedmý vazebně stíhaný, plukovník Jan Pohůnek, se práva na odvolání vzdal. Osmý obviněný, Milan Kovanda, je stíhaný na svobodě. Státní zástupce Ivo Ištvan dnes požádal sněmovnu o vydání premiéra v demisi Petra Nečase ke stíhání.

Už více než tři týdny je někdejší ředitelka Kanceláře Úřadu vlády Jana Nagyová a další spoluobvinění, mezi kterými jsou tři bývalí poslanci za ODS, dva vojenští zpravodajci a ministerský úředník za zdmi vazebních věznic napříč Moravou. Šesti z nich teď svitla naděje, že půjdou domů.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Soudci se zatím také nerozhodli, jestli obviněné budou vyslýchat osobně nebo vynesou verdikt bez nich za zavřenými dveřmi.

Rozhodnout by podle informací České televize měli do konce týdne. Do té doby zůstanou obvinění ve vazbě.

Dalším obviněným by měl být premiér v demisi Petr Nečas. Sněmovna o jeho vydání, které požaduje olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, chce rozhodnout na nejbližší řádné schůzi.

Nečas podle policie slíbil trojici tehdejších poslanců ODS úplatek v podobě postů ve státních nebo polostátních firmách za to, že složí poslanecký mandát. Údajně to také zajistil. Jde o první případ, kdy policie žádá o vydání předsedy vlády ke stíhání.