Soud uznal pohledávky Bolka Polívky vůči farmě nesoucí jeho jméno

Brno – Krajský soud v Brně uznal pohledávky Bolka Polívky v konkurzu na Farmu Bolka Polívky. Soud poslal farmu do konkurzu kvůli dluhům, které dosáhly částky 56 milionů korun. Do problémů se farma dostala při nákladné rekonstrukci penzionu a wellness části v roce 2010.

Herec a komik Bolek Polívka se přihlásil o pohledávku ve výši 8,9 milionu korun, soud mu ve zvláštním přezkumném jednání vyhověl. „Máme za to, že se snažil vypomoci svému “dítěti„, které ve farmě vidí. Pomáhal svými finančními prostředky jako soukromá osoba. Nebyl důvod, proč tuto pohledávku neuznat,“ vysvětlila insolvenční správkyně Petra Hýsková. Jde ale o tzv. nezajištěnou pohledávku, to znamená, že v případě vydražení farmy nemá Polívka přednost.

Podnikatel a hercův přítel Alexandr Seidl uspěl jen částečně. Přihlásil se o pohledávku 11 milionů korun, soud uznal jen zajištěnou pohledávku za 3,5 milionu korun. S pohledávkou 7,5 milionu, kterou podal přes rodinnou firmu Cygnet, naopak neuspěl. Soud ji neuznal na návrh insolvenčního správce, podle něhož nebyla pravá, protože notářský zápis o ní byl sepsaný až po zahájení insolvenčního řízení.

„Nevadí mi, že to zamítli, protože pohledávka jako taková není vůči farmě, ale přímo vůči panu Polívkovi. Farma se za tu pohledávku jen zaručila. Pan Polívka už navíc tu pohledávku splácí,“ vysvětlil Seidl.

Na dotaz České televize potvrdil, že mu patří pozemky v okolí farmy. „Právně jsou moje, ale nic s nimi dělat nebudu. Vzal jsem si je jako zajištění svého úvěru, který jsem dal osobně panu Polívkovi. Na jejich odkoupení má přednostní právo, až mi vrátí peníze, které jsem mu půjčil,“ dodal Seidl.

Farmu čeká dražba na podzim. Ponese dál jméno slavného umělce?

Farma od konce června znovu funguje v omezeném provozu. Hosté se mohou ubytovat v hotelu nebo se najíst v restauraci. Už teď je ale jisté, že k dražbě dojde v dohledné době. Jestli nadále ponese jméno Bolka Polívky, je ale otázkou. „Farma Bolka Polívky bez pana Polívky má nulovou hodnotu,“ myslí si Seidl.

O tom, že hercovo jméno je lákavou obchodní značkou, nepochybuje ani insolvenční správkyně. „Bolek Polívka jako herec je velká ikona české kulturní scény, takže i případní zájemci se budou ptát na to, jestli se do dalšího chodu bude chtít zapojit. To, jak se svým jména jako s obchodní značkou naloží, záleží jen na něm. Pokud to bude v mých silách, budu se snažit najít cestu přínosnou pro všechny,“ uzavřela Hýsková.

Soud poslal farmu do konkurzu, protože jako společnost nebyla schopna splácet pohledávky. „Pan Kaláb jako majitel jednal s panem Polívkou za účelem splacení dluhu dva roky, a stále dostával stejné přísliby, že bude vše uhrazeno, že máme být trpěliví. Po dvou letech už byla ochota pana Polívky reagovat téměř nulová. Nezbylo nám než podat insolvenční návrh,“ popsala právnička firmy Kaláb Eliška Chobolová.

Dosáhly výše 56 milionů korun, soud prozatím uznal 40 milionů. Účetní hodnota areálu je zhruba 40 milionů, podle odhadu zástupce insolvenčního správce je však reálná prodejní cena 15 až 20 milionů korun.

Vydáno pod