Nemochovický kulturní dům sloužil jako provizorní svatostánek

Nemochovice (Vyškovsko) - Zatímco většina věřících se při Velikonocích setkávala v kostelech, Nemochovičtí mají vstup do svého svatostánku zapovězený. Obsadili jej totiž dělníci. Bohoslužba se proto konala v nezvyklém náhradním prostoru - tamním kulturním domě. Nemochovický kostel se znovu otevře až v létě, to už bude mít novou střechu, strop i fasádu.

Nemochovičtí se setkávají v provizorním zázemí už několik měsíců. Místo okenních vitráží mohli dnes obdivovat maximálně závěsy. Bohoslužba v kulturním domě dopoledne přilákala jen minimum zájemců. „V kostele to člověk víc prožívá,“ připustila jedna z místních.

Na svůj barokní svatostánek, který je zasvěcen svatému Floriánovi, nedají Nemochovičtí dopustit. Aby rekonstrukci co nejvíce urychlili, vybírají na opravu peníze v rámci veřejné sbírky. Lidé už přispěli 80 tisíc korun. Protože si farář nepřál, aby se jeho ovečky trmácely až do vedlejší obce, mše pravidelně slouží v zasedací místnosti nemochovického úřadu.

No comment: Bohoslužba v nemochovickém kulturním domě (zdroj: ČT24)

Dnešní mimořádná bohoslužba se konala v kulturním domě, jinak se ale místní scházejí na úřadě, který byl dnes o státním svátku zavřený. Do tamního kostela se věřící vrátí letos v červenci. Proměny se v letošním roce dočká také nemochovický hřbitov.

Uprostřed obce Nemochovice stojí barokní kostel sv. Floriána. Jeho nákladná oprava si vyžádá čtyři miliony korun, přičemž polovinu zaplatí dotace. Další finance poskytne i obec a veřejná sbírka mezi věřícími. Nejdůležitější je oprava kostelního stropu, který poničil červotoč a byl ve velmi špatném technickém stavu. Kromě nových oken, kostelní věže nebo vnitřních omítek, získá kostel také lepší fasádu.