Mezinárodní festival outdoorových filmů naděloval

Na 12. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů byly oceněny dva pořady České televize, shodou okolností oba z produkce Televizního studia Ostrava. V kategorii Dobrodružný vodní sportovní film získal 2. místo dokument Daniela Šumbery nazvaný Sám ve vlnách. V kategorii Cestopisný film se na 3. místě ocitla série Amerika očima Jana Šmída, konkrétně díl nazvaný Jedna Amerika, z cyklu Postřehy odjinud, kterou režíroval Jan Bělohlavý.

Festival outdoorových filmů se odehrával v době od začátku října do prosince v 41 místech v České republice, na Slovensku a v Rusku. Vyvrcholil slavnostním večerem 6. 12. 2014 v pražském kině Lucerna. Ceny si na něm osobně převzali tvůrci obou snímků Dan Šumbera a Jan Bělohlavý.

Dokumenty o adrenalinových výkonech a jedinečných osobnostech natáčí sportovní redaktor ostravské televize Dan Šumbera již několik let a sklízí za ně ocenění u nás i v zahraničí. Před dvěma lety se prosadil s dokumentem nazvanýmHledači větru,se kterým zvítězil na Sport Filmu v Liberci a zúčastnil se soutěží v Miláně a v Pekingu. I dnes zmiňovaný snímekSám ve vlnáchmá na svém kontě už několik cen. V loňském roce zvítězil na Sport Filmu Liberec a na festivalu sportovních filmů Sport Movies&Tv 2013–Milano International FICTS Fest v Itálii získal ocenění Mention d´Honneur v kategorii Dokumenty – individuální sport.

Dokument Sám ve vlnách, pod nímž jsou vedle Dana Šumbery podepsáni i kameraman Jakub Fabian a střihač Tomáš Simper, vysílala Česká televize naposledy na začátku letošního roku na ČT sport. Kdo by si jej chtěl připomenout, doporučujeme mu nabídku iVysílání na webu ČT.

Cyklus fejetonů z atraktivních míst na mapách Evropy i zámoří nazvaný Postřehy odjinud je nejdéle nepřetržitě vysílaným publicistickým pořadem České televize (od r. 1993). S televizními, ale i rozhlasovými zahraničními zpravodaji jsme se v něm podívali do známých i méně známých míst a vždy se při tom můžeme spolehnout na jejich zasvěcený pohled, který navštívená místa přibližuje s ohledem na reálie, historické souvislosti i současný společenský kontext.

Třináctidílná série Amerika očima Jana Šmída se vysílala před dvěma lety a letos znovu. Díl nazvaný Jedna Amerika shrnuje málo známá fakta z míst na východním pobřeží USA a ve zkratce poskytuje divákovi úvod k ostatním zastávkám, na kterých se diváci potkávají se slavnými postavami moderní historie, vědy a filmu. Svůj prostor v těchto krátkých dokumentech měly i stopy, které v americkém místopisu zanechali naši krajané.

Režisér Jan Bělohlavý se při natáčení „americké“ série zařadil mezi ostatní, již léty prověřené tvůrce a připravuje další díly, které uvidíme v příštím roce.

I Postřehy odjinud mají svůj rozšířený detail na webu ČT, kde se diváci dovědí víc ze zákulisí pořadu a mají možnost podívat se na všechny dosud odvysílané série.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10393133951-sam-ve-vlnach/

www.ceskatelevize.cz/postrehyodjinud