V Tennessee se šíří nepříjemná houba. Živí se výpary z whiskey

Kam pronikne plíseň Baudoinia, ztrácejí domy, auta i rostliny barvu. Vše pokrývá monotónní černá. Lidé v USA zatím proti jejímu šíření bojují marně – přestože zastavit ji by bylo snadné.

Černé ostrůvky plísně jsou velmi nápadné. Objevují se na dopravních značkách, domovních zdech, ale i na zaparkovaných automobilech.   

Americký stát Tennessee je celosvětově známý svými palírnami tvrdého alkoholu – ať už jde o kvalitní whiskey, ale i domácí samohonku, takzvanou moonshine. V okrese Lincoln to teď ale způsobuje problémy. Výpary z tamních skladišť, kde dozrává whiskey, jsou totiž tak silné a všudypřítomné, že se jimi živí houba Baudoinia compniacensis. Ta se šíří po celém okrese, výrobce alkoholu to neřeší a naštvaní občané zvažují žaloby. Někteří je už dokonce podali.

Plíseň Baudoinia compniacensis
Zdroj: Wikimedia Commons

Situace místním podle deníku New York Times připomíná videohru a následný seriál Last of Us, která se věnuje světu po pandemii smrtící nezastavitelné houby. Plíseň Baudoinia sice lidi nenapadá a podle vyjádření expertů není ani jinak nebezpečná, ale přesto je nepříjemná.

Alkoholová plíseň

Baudoinia compniacensis je dobře známá řadě výrobců alkoholu. Celá staletí je už spojená s palírnami whiskey nebo bourbonu. Poprvé se objevila ve Francii v 19. století, kdy zasáhla okolí výroben koňaku, od té doby se rozšířila po celém světě. Jejím hlavním zdrojem energie je totiž etanol obsažený ve výparech z těchto nápojů, díky němuž se houba může množit.

Zatím to ale nikdy nepředstavovalo takový problém jako v Lincolnu. Malý okres, ve kterém žije necelých devadesát tisíc lidí, se může pochlubit hned šesti velkými sklady, kde dozrává whiskey Jack Daniel’s. Provozuje je firma Brown-Forman a dalších šestnáct zde plánuje.

Zařízení jsou cenným zdrojem příjmů, ale řada obyvatel Lincolnu si stále častěji pokládá otázku, jestli to stojí za to. Tmavé skvrny připomínající mohutnou vrstvu sazí se objevují všude. A neustálé čištění je stále dražší a složitější.

Budova pokrytá plísní Baudoinia compniacensis
Zdroj: Wikimedia Commons

Spory o čištění a prevenci

„Tahle černá houba pokryje celý keř a úplně ho udusí,“ postěžoval si lokálnímu webu WANE 15 Patrick Long, jehož dům se nachází hned vedle skladu. „Odpařováním etanolu, který je uvnitř těch sudů se vším tím alkoholem, vzniká černá houba a ta se přichytí na všechno, co se nehýbe,“ řekl Long loni televizi Nexstar WHNT a dodal, že utratil tisíce dolarů, aby se pokusil houbu ze svého pozemku vyčistit.

Long společně se svou ženou Christi Longovou podali na začátku tohoto roku žalobu na okres Lincoln, v níž tvrdí, že úředníci schválili plány společnosti Brown-Forman na výstavbu dalších sudáren v této oblasti, přestože společnost nedodala příslušná povolení.

Větev pokrytá plísní Baudoinia compniacensis
Zdroj: Wikimedia Commons

Už loni podle deníku The New York Times společnost Jack Daniel’s připustila, že plíseň z její whiskey může být nepříjemná, ale tvrdila, že nepředstavuje pro nikoho ani pro zvířata žádné zdravotní riziko a že ji lze také „snadno“ odstranit umytím. Když lidé navrhovali, aby společnost zaplatila elektrické mytí okolních domů nebo podniků, společnost to odmítla s tím, že by mohla nést odpovědnost za případné škody způsobené při čištění.

Když další lidé žádali společnost, aby do svých skladů přidala vzduchové filtry, které by kontrolovaly uvolňování etanolových výparů, společnost to rovněž odmítla s vysvětlením, že by to mohlo poškodit chuť její oblíbené whiskey.

Adaptace a houby

Houby mají obecně problém se zvládáním nadměrných teplot, ale alkoholové výpary mohou způsobit, že se plíseň stane odolnější vůči teplotním změnám a horkým létům, která v Tennessee panují. 

Varuje před tím pro New York Times James A. Scott, který se studiu plísní a jejich adaptaci věnuje dlouhodobě.