Rusko chce s Evropou vyměnit 36 satelitů za raketu Sojuz zanechanou na Guyaně

Ruská kosmická agentura je zřejmě ochotna vrátit 36 satelitů, které drží jako rukojmí v Kazachstánu. Podle aktuálních informací to chce udělat výměnou za části svých raket Sojuz, které jsou naopak zadržovány ve Francouzské Guyaně.

Podle zprávy stránek Russian Space Web zvažuje francouzská kosmická společnost Arianespace dohodu s Roskosmosem. Ta by měla potvrdit výměnu součástí ruské rakety Sojuz za 36 satelitů OneWeb, které Rusko od března zadržuje na svém kosmodromu v Kazachstánu. Nově jmenovaný šéf Roskosmosu Jurij Borisov je podle tohoto ruského zdroje otevřený jednání s Arianespace výrazně více než jeho předchůdce Rogozin.

Společnosti Arianespace a OneWeb zatím na tuto informaci nereagovaly.

Konec spolupráce

Začátek nové ruské invaze na Ukrajinu znamenal konec spolupráce Ruska ve většině kosmických projektů jak s Evropou, tak i s USA. Pod vedením bývalého šéfa Roskosmosu Dmitrije Rogozina přerušila tato ruská kosmická agentura styky s Evropou – jako důvod uvedla sankce uvalené Západem na Rusko. Týkalo se to i už uzavření dohody s britskou společností OneWeb, která měla s Ruskem sjednanou smlouvu o vynesení jejích internetových satelitů na palubě rakety Sojuz.

Roskosmos vloni v březnu přišel s řadou požadavků na tuto soukromou společnost – ta je ale označila za nepřiměřené a odmítla je. Rusko pak 36 satelitů této společnosti, které už byly pod jeho kontrolou, zadrželo. Nechalo je potom uložit „na dobu neurčitou“ v areálu bajkonurského kosmodromu. OneWeb netrvalo dlouho, aby si našla jiného dopravce – stali se jím americký SpaceX a Indická kosmická agentura. Jenže zadržené družice zůstaly mimo její dosah.

Roskosmos pozastavil i další své aktivity – například ukončil spolupráci s Evropou na startech raket Sojuz z Francouzské Guyany. Části ruské raketové techniky tam ale zůstaly, včetně komponentů Sojuzu, dokumentace a pohonných hmot. O všechno se postarala francouzská společnost Arianespace s tím, že jak skončí válka, dojde k předání zpět. Ale Ukrajina se bránila dál – a Rusku vzdoruje doposud. 

Už v červenci ale prezident Putin Rogozina z funkce odvolal, nahradil ho Jurijem Borisovem, který se vyjadřuje vůči bývalým spojencům méně agresivně. Podle nezávislého ruského webu Russian Space Web se tento politik snaží navázat na zpřetrhané vztahy.