Indické sirupy proti kašli zřejmě zabily 66 dětí, varuje před nimi Světová zdravotnická organizace

Světová zdravotnická organizace (WHO) vydala celosvětové varování před sirupy proti kašli vyrobenými v Indii. Jsou pravděpodobně spojeny s úmrtím 66 dětí v Gambii.

V upozornění, které bylo zveřejněno na internetových stránkách WHO, jsou uvedeny čtyři léky – Promethazine Oral Solution, Kofexmalin Baby Cough Syrup, Makoff Baby Cough Syrup a Magrip N Cold Syrup – které obsahují „nepřijatelné“ množství kontaminujících látek. Podle zpráv byly kontaminované léky spojeny s úmrtím 66 dětí a dalšími akutními poškozeními ledvin v Gambii. Všechno jsou to přípravky proti kašli a nachlazení firmy Maiden Pharmaceuticals. Tamní úřady se snaží o stažení léků z trhu.

Mezi možné kontaminanty patří diethylenglykol, který se obvykle používá v nemrznoucích směsích a může způsobit mimo jiné smrtelné poškození jater, a ethylenglykol, který při dostatečně vysokých koncentracích způsobuje dýchací potíže. Oba jsou toxické; mezi další negativní dopady patří „bolesti břicha, zvracení, průjem, neschopnost vylučovat moč, bolesti hlavy, změna duševního stavu a akutní poškození ledvin, které může vést až k úmrtí,“ uvádí WHO.

Nebezpečné syrupy
Zdroj: WHO

Podle informací WHO obsahují kontaminující látky pouze tyto čtyři výrobky a předpokládá se, že se prodávaly pouze v Gambii, i když je možné, že se výrobky dostaly přes neregulované trhy do jiných zemí.

Týká se to i Česka?

Podle databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nejsou žádné léky tohoto výrobce schválené pro použití v České republice. Podle WHO mohly být sirupy vyvezeny i do dalších zemí, nejde to ale ani potvrdit, ani vyvrátit.

Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková uvedla, že výrobce těchto léků není držitelem rozhodnutí o registraci žádného léku schváleného v České republice ani se nevyskytuje ve výrobních řetězcích žádného takového léku. SÚKL nemá ani informace o tom, že by tyto léky byly v Česku prodávané na internetu.

„Tyto přípravky by se potenciálně do Česka mohly dostat prostřednictvím zásilek ze třetí země. Ty však prověřuje celní správa, která by takovou zásilku dala Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv k posouzení, zda je jejím obsahem léčivý přípravek, či nikoli. Takový případ jsme doposud nezaznamenali,“ uvedla mluvčí.