Rojení rudých skřítků nad Českem ocenila NASA jako fotografii dne

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v pondělí zveřejnil jako svou astronomickou fotografii dne snímek pořízený českým fotografem Danielem Ščerbou. Ten v srpnu zachytil zvláštní meteorologický jev – takzvané nadoblačné blesky, které se vyskytly nad silnou bouří nad severními Čechami.

Snímek nazvaný Red Sprite Lightning over the Czech Republic (Blýskání červených skřítků nad Českou republikou) je teprve 19. fotografií z Česka, kterou NASA v historii galerie fungující od roku 1995 zveřejnila, komentoval úspěch český astrofotograf Petr Horálek, jehož snímky se v prestižním výběru také objevily.

Ščerba fotografii oblohy pořídil na konci srpna v Jeseníkách, nedaleko vysílače u Ondřejovic. „Co jsou to ty červené chomáče na obloze? Jedná se o vzácnou formu blesku potvrzenou teprve před asi 35 lety: rudí skřítci,“ popsala NASA.

„Výzkum ukázal, že po silném záblesku z pozitivního mračna mohou z výšek asi 80 kilometrů směrem k zemi vystartovat rudí skřítci, asi stometrové koule ionizovaného vzduchu. Rychle je pak následuje skupina vzhůru směřujících ionizovaných koulí. Snímek byl pořízen koncem minulého měsíce z Jeseníků na severní Moravě v České republice. Vzdálenost k rudým skřítkům je asi 200 kilometrů. Červení skřítci se objevují pouze na zlomek sekundy a nejlépe jsou vidět z boku nad silnými bouřkami,“ dodává NASA v popisku fotografie.

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější fotografie vesmíru, kterou pro každý den vybírají a doplňují popisem profesionální astronomové.