Mopsy příliš často trápí zdraví, varuje studie. Britští veterináři je lidem vymlouvají

Nová studie britské Královské veterinární akademie naznačuje, že mopsové se potýkají s tak závažnými zdravotními problémy, že už „je nelze považovat ze zdravotního hlediska za typické psy“. Trápí je především dýchání, problematická je ale i kůže, a veterináři ze Spojeného království proto doporučují volbu jiného plemene.

Mopsové patří mezi takzvané brachycefalické psy, tedy mezi plemena s krátkou čenichovou partií. Mezi nejznámější patří mops, anglický bulldog, francouzský buldoček, bostonský teriér, shi-tzu a další. Chovají se nejčastěji pro svůj výrazný vzhled; díky zploštělému obličeji mají výrazné oči, takže působí roztomile.

V posledních letech obliba mopsů vzrostla, například ve Velké Británii jejich počet během jedenadvacátého století stoupl pětinásobně. „Problém je, že vznikl pes s menší lebkou, ale nic jiného se na něm ekvivalentně nezmenšilo,“ popisuje zásadní potíž tohoto plemene veterinářka Myfanwy Hillová z univerzity v Cambridge, která pracovala na studii věnované tomuto plemenu.

Práce, která vyšla v květnu v odborném časopise Canine Medicine and Genetics, zkoumala zdravotní stav 4 308 mopsů a 21 835 jiných psů. Ukázalo se, že mopsové mají téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost než jiní psi, že se u nich ročně vyskytne jedna nebo více zdravotních poruch.  

„Jejich mozek je vtěsnaný do příliš malé schránky“ a ostatní měkké tkáně jsou „vtěsnány do menšího prostoru“, poznamenává Hillová. To podle ní způsobuje mnoho problémů, se kterými se tito psi potýkají, včetně problémů s dýcháním, kůží a zády. 

Srovnání lebky normálního psa a mopse
Zdroj: genetics.org

Problémy od hlavy po ocas

Vůbec nejčastějším problémem, který veterináři v tomto výzkumu u mopsů našli, je takzvaný brachycefalický obstrukční syndrom dýchacích cest, který se projevuje jako typické sípání spojené s neschopností kvalitně dýchat. U mopsů je asi čtyřiapadesátkrát častější než u jiných plemen. Úzké a tedy špatně průchodné dýchací cesty podle Hillové způsobují, že je spousta běžných činností pro mopse nesmírně namáhavá a energeticky náročná. „Je to, jako by se snažili dýchat příliš úzkým brčkem,“ popisuje veterinářka.

S tímto syndromem je spojené i typické mopsí chování - věčně vypadají, jako by se usmívali, procházejí se s vyplazeným jazykem a „roztomile“ u toho funí. Podle Hillové je to ale spíše voláním o pomoc. „Ve skutečnosti musí dýchat tlamou, protože nemohou efektivně dýchat nosem,“ vysvětluje.

Všechny tyto zdravotní komplikace se výrazně zhoršují v letních měsících, kdy jsou častější vlny veder. Sice k tomu zatím chybí spolehlivé údaje z vědeckých prací, ale podle veterinářů existuje spousta náznaků, že mopsi v této době opravdu trpí a také častěji umírají.

Vědci našli u mopsů také zjištěno vyšší riziko infekcí kůže na hlavě. Mají totiž na malé lebce více kůže, než je zapotřebí,  takže na ní vznikají různé záhyby, což vzniku různých kožních problémů pomáhá.  A „atraktivní ocas“, který se lidem líbí, ve skutečnosti ukazuje na deformovaný obratel, což může mít za následek větší počet vyhřezlých plotének.

Výzkum ale také zjistil, že mopsi mají i několik zdravotních výhod oproti ostatním plemenům - je u nich nižší riziko srdečního šelestu nebo poranění obecně. Celkově ale nevýhody nad těmito výhodami podle vědců výrazně převažují. 

Vybírat jinak

„Víme, že několik závažných zdravotních problémů souvisí s extrémními proporcemi mopsů, které řadě lidí mohou připadat roztomilé,“ vysvětlil pro BBC hlavní autor studie Dan O'Neill. Lidé by podle něj měli pochopit, že při výběru psa je důležitější zaměřit se spíše na jeho zdraví, než na touhy jeho lidského majitele.

„Dokud budou u psů tyto extrémní vlastnosti přetrvávat, budeme i nadále důrazně doporučovat potenciálním majitelům, aby si brachycefalická plemena, jako jsou mopsi, nekupovali,“ dodala Justine Shottonová, prezidentka Britské veterinární asociace. 

Zleva: extrémně brachycefalický mops, středně brachycefalický kříženec buldoka a středně brachycefalický boxer
Zdroj: Dog Trust