Umělá inteligence z Prahy vyhrála světovou soutěž v nejpřirozenější konverzaci

V pondělí 16. srpna vyhlásila společnost Amazon vítěze čtvrtého ročníku soutěže o nejlepší program schopný konverzace s člověkem – Alexa Prize Social Bot Grand Challenge. Po třech letech na stříbrné a bronzové pozici získal letos tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) vyvíjející bota Alquista kov nejcennější – zlato.

Konverzační robot (neboli chatbot) Alquist vznikl na CIIRC ČVUT v roce 2016, kdy skupinka studentů pod vedením experta na umělou inteligenci Jana Šedivého poprvé poslala přihlášku do soutěže Alexa Prize vyhlášené americkým Amazonem.

Amazon je tehdy poprvé vybral mezi týmy, jimž zadal úkol vytvořit sociálního bota, který bude se svými uživateli schopen plynule hovořit, reagovat na dotazy, podávat informace a bavit se na různá témata. Hned v prvním ročníku se český tým umístil na druhé příčce, letos už Češi soutěž vyhráli úplně.

„Získat první místo je samozřejmě úplně neuvěřitelný pocit. Na stupních vítězů jsme sice už počtvrté, ale toto je naše první celkové vítězství. Letos jsme se snažili vytvořit systém schopný pružné konverzace, který syntetizuje přístupy s připravenými scénáři, a zároveň se dokáže lépe přizpůsobit potřebám uživatelů, a to se nám nejspíš vyplatilo,“ uvedl vedoucí týmu Jakub Konrád.

Nejlepší z nejlepších

Uživatelé i porotci potvrdili, že konverzace, které vedli s Alquistem, byly nejdelší, nejlepší, nejhodnotnější a nejvtipnější, a to i přesto, že je programovali studenti, jimž angličtina není mateřským jazykem a americké prostředí i společnost se od té naší dost liší. Ve finále porazili všechny své americké konkurenty ze Stanford University (2. místo), University of Buffalo (3. místo), University of California, Santa Cruz (finalista) a Emory University (finalista).

Kromě uznání za skvěle odvedenou práci a reprezentaci nejvýznamnější české technické univerzity na mezinárodním poli získává tým za čtrnáctiminutový rozhovor se strojem i finanční odměnu ve výši půl milionu dolarů.

Tým, který naprogramoval chatbot Alquist
Zdroj: ČVUT

I do tohoto ročníku zasáhla koronavirová pandemie a probíhal virtuálně a na dálku, takže se soutěžící týmy nepotkaly naživo ani na summitu v Seattlu, ani na závěrečném vyhlášení v Las Vegas, jak tomu bylo v prvních dvou letech.