V Kalifornii se mezi čipmanky šíří mor, úřady zavřely některé turistické lokality

Americká lesní správa tento týden oznámila, že musí uzavřít několik oblíbených lokalit v okolí kalifornského jezera Lake Tahoe – mezi tamními veverkami a čipmanky se totiž rozšířil dýmějový mor.

Federální agentura tento týden uvedla, že „na základě pozitivních testů na mor“ v populaci hlodavců v okolí turistických oblastí uzavře do pátku hojně navštěvované návštěvnické centrum Taylor Creek a nedalekou pláž Kiva Beach.

Podle agentury mor přenáší mezi zvířaty blechy – ty jím nakazí nejčastěji veverky, čipmanky a další divoce žijící hlodavce. Jako čipmankové se v severní Americe označují typické pruhované pozemní veverky. Problém je, že tato zvířata se mohou snadno dostat do kontaktu s člověkem, takže se blechy mohou přenést i na lidi a morem je kousnutím nakazit.

Mor není nic výjimečného

Pro Evropany je mor slovo, které vyvolává spojení s katastrofou, pandemií a umíráním, podle americké lesní správy ale není mezi zvířaty v těchto oblastech nijak výjimečný. Jeho šíření na lidi lze podle expertů většinou velmi snadno zabránit několika opatřeními.

„Dýmějový mor se v pohoří Sierra Nevada a v této oblasti přirozeně vyskytuje,“ uvedla specialistka pro styk s veřejností Lisa Herronová „Je to něco, před čím by návštěvníci měli být opatrní, ale není to nic, čeho by se museli obávat.“ Jednou z nejúčinnějších strategií je podle ní držet doma své mazlíčky. Turisté by pak měli mít své psy na vodítku a nepouštět je do blízkosti nor, kde výše uvedení hlodavci žijí.

Návštěvníci by se také měli i v budoucnosti držet dál od hlodavců, zejména od veverek a čipmanků, a hlásit strážcům všechny, kteří se chovají podivně nebo letargicky. Také by se je rozhodně neměli pokoušet krmit, a to přes roztomilost, která je těmto tvorečkům vlastní.

Jak porazit mor

Na Facebooku agentura oznámila, že opatření by měla být dokončena už ve čtvrtek a do pátku by, pokud bude všechno probíhat podle plánů, měly být všechny oblasti pro turisty opět otevřené. Tato opatření označují experti za „eradikační“ – nesnaží se ale vyhladit hlodavce, nýbrž jen jejich blechy.

Regionální úřady provádějí pravidelné testy, při nichž hlodavce odchytávají do pastí, uspí je, vyčesávají z jejich srsti blechy a pak je testují na mor. Pokud testy mor potvrdí, provedou pak úřady práškování nor veverek a čipmanků. Po něm proběhne další kolo odchytu a testování – experti věří, že ty už mor neprokáží.

Přenos moru na lidi je v této obasti světa jen výjimečný – na rozdíl třeba od severu Číny nebo Mongolska. Podle článku v Tahoe Daily Tribune byla nákaza touto nemocí potvrzena vloni u jednoho turisty, jednalo se o první případ za posledních pět let. Podle Herronové se dá v současnosti mor pomocí moderní medicíny u lidí velmi dobře léčit – zejména, pokud se zachytí včas. Mezi příznaky, na které je třeba si dát pozor, patří náhlá horečka a zimnice, bolest hlavy a svalů. 

Mor už není velká hrozba

Dýmějový mor je jednou ze tří forem moru, bakteriální choroby, která se šíří pokousáním blechami nebo nakaženými zvířaty. Ve středověku takzvaná černá smrt připravila o život přinejmenším desítky milionů lidí – některé odhady mluví až o 50 milionech obětí.

Typické projevy dýmějového moru
Zdroj: Wikimedia Commons

Nemoc způsobuje záněty lymfatické soustavy, které se projevují boulemi, jimž se dříve říkalo dýměje, v oblasti mízních uzlin. Z nich se po několika dnech tvoří nadýmající se měchýřky hnisu, jež bolestivě pronikají i skrze kůži. Tyto rány se nehojí, přetrvávají jako vředy a způsobují vznik sepse. Nemoc je doprovázená prudkým zvýšením teploty, bolestí kloubů a v případě plicní formy i zápalem plic.

Dokud se tato nemoc neléčila pomocí moderní medicíny, pohybovala se její smrtnost kolem 60 procent. S příchodem antibiotik se ale situace zásadně změnila: proti moru je účinné široké spektrum těchto léčiv, existuje dokonce už i účinné očkování.