Astronauti nainstalovali na ISS nové solární panely, stanice získá víc energie

Astronaut NASA Shane Kimbrough a astronaut ESA Thomas Pesquet v neděli podruhé za méně než týden vystoupili do volného vesmíru. Vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) nainstalovali první z nových solárních panelů, které pomohou zlepšit zásobování komplexu energií. Pracovní směna „venku“ začala ve 13:42 SELČ a trvala téměř sedm hodin.

Dvojice  pokračovala tam, kde skončila ve středu. Pro oba astronauty představovala tato práce již čtvrtý výstup do otevřeného vesmíru. Celkově se jedná o dvě stě čtyřicátý takový výstup v historii ISS.

Podařilo se jim zprovoznit první ze šesti panelů nové generace, který ve středu astronauti sice připevnili zvenčí na ISS, ale už nezvládli zapojit do elektrické sítě a rozvinout na plnou délku devatenáct metrů.

Znemožnila jim to tehdy závada na Kimbroughově skafandru a další problémy. Kimbrough si tentokrát vzal jinou kombinézu, aby se vyhnul předchozím komplikacím.

Solární panely nové generace

Menší ale výkonnější solární panely dopravila na začátku června nákladní loď Dragon společnosti SpaceX, přičemž další dva páry plánuje společnost dovézt v příštím roce. Panely jsou instalovány vedle předchozích modelů, které nepřetržitě produkují elektřinu dvacet let, přestože původně byly určené jen na patnáct roků.

Vizualizace umístění nových panelů
Zdroj: NASA

Nové panely budou o něco delší než polovina délky těch současných a budou připojeny ke stejnému energetickému systému, aby doplnily stávající napájení. Osm současných panelů je v současné době schopno během dne na oběžné dráze vyrábět až 160 kilowattů energie, z čehož je přibližně polovina uložena v bateriích stanice pro použití v době, kdy stanice není vystavená Slunci.

Reálná velikost nového panelu, když je rozvinutý
Zdroj: NASA X

Každá nová solární soustava bude vyrábět více než dvacet kilowattů elektřiny, což nakonec bude činit 120 kilowattů  výkonu během dne na oběžné dráze. Kromě toho bude zbývající nekrytá dvojice solárních polí a částečně nekrytá původní pole nadále vyrábět přibližně devadesát pět kilowattů energie, celkem tedy bude po dokončení k dispozici až 215 kilowattů energie pro podporu provozu stanice. Pro srovnání, aktivní počítač a monitor mohou spotřebovat až 270 wattů a malá lednička asi 725 wattů.