Evropská kosmická agentura hledá prvního paraastronauta i další zájemce o cesty do kosmu

Evropská kosmická agentura (ESA) oznámila otevření výběrového řízení na nové astronauty. Poslední podobný konkurz se uskutečnil před 11 lety. Vzhledem k programům, do kterých je agentura zapojena, se zřejmě noví astronauti podívají na Měsíc a možná dokonce na Mars. Do řízení se mohou hlásit od konce března do konce května občané členských států ESA včetně Čechů.

„Jsme zapojeni do programu Artemis, díky kterému se lidé vrátí na Měsíc,“ uvedl britský astronaut Timothy Peake. Podle něj je také možné, že letos vybraní adepti zanechají první evropskou stopu na Měsíci nebo dokonce první lidskou na Marsu.

Podle generálního ředitele ESA Jana Wörnera výběr zaručí „přenos vědomostí mezi stávajícími astronauty a těmi novými“. ESA chce vybrat čtyři až šest lidí a dalších 20 zařadí do zálohy. V současnosti v agentuře působí sedm astronautů, z nichž šest bylo vybráno při posledním konkurzu v letech 2008/2009.

Kdo může být kandidátem

Většina dosavadních astronautů byli vojenští piloti. To by však podle agentury nemělo odradit další potenciální kandidáty. Kromě fyzické zdatnosti od nich ESA žádá také magisterské vzdělání v přírodních vědách, medicíně nebo matematice, výbornou znalost angličtiny a dalšího jazyka a velkou psychickou odolnost. Vedení agentury by také rádo vidělo mezi astronauty více žen. V současnosti má ESA jedinou kosmonautku – Italku Samanthu Cristoforettiovou.

Italka Samantha Cristoforettiová na ISS
Zdroj: ESA

Nově chce ESA umožnit službu také lidem, kteří mají postižení dolních končetin, mají výrazně odlišnou délku nohou či jsou malého vzrůstu. „Protože věříme, že průzkum vesmíru je věcí společného úsilí, musíme rozšířit okruh talentů, na které se můžeme spolehnout, abychom mohli v naší práci pokračovat. Jedním z účinných způsobů, jak toho dosáhnout, je zapojit více nadaných lidí různého pohlaví, věku a původu, ale také lidí se zvláštními potřebami, lidí žijících s tělesným postižením,“ uvedli zástupci ESA na setkání s novináři.

„Právě teď jsme v bodě nula. Pro osoby se zdravotním postižením jsou dveře zavřené. S tímto pilotním projektem máme ambici otevřít tyto dveře a udělat skok, z nuly na jedničku,“ prohlásil šéf ESA Jan Wörner. „Pro nás jsou zásadní dva aspekty: mise by měla být stejně bezpečná a stejně užitečná jako jakákoli jiná mise jakéhokoli jiného profesionálního astronauta,“ prohlásil. „Víme, že v tomto úsilí je mnoho neznámých. V tuto chvíli také nevíme, zda dokážeme najít odpovědi na všechny otázky. Chce to však odvahu začít, udělat první krok, a to dnes děláme,“ doplnila ESA na svých stránkách. 

Do obdobného řízení se v roce 2008 přihlásilo přes 10 tisíc uchazečů. Do druhého ze šesti kol řízení jich tehdy prošlo 818. Délku celého výběru letos ESA odhadla na 18 měsíců.