Odpoledne nastane těsná konjunkce Jupiteru a Saturnu, podle astronomů úkaz staletí

V pondělí dojde na obloze k setkání dvou plynných obrů, planet Jupiteru a Saturnu. Obě se k sobě z pohledu pozorovatele přiblíží tak těsně, jako tomu bylo naposledy v roce 1623. Podle astronomů se tak jedná o úkaz staletí. Podobně těsná konjunkce znovu bude až 15. března 2080.

Pro pozorování si lidé musí najít místo s odkrytým obzorem, obě planety budou velmi nízko. Na obloze by je měli hledat kolem 16:30, a to nad jihozápadním obzorem. Planety zapadají v 18:30. 

Konjunkce Saturnu a Jupitera (zdroj: ČT24)

Podle Astronomického ústavu mohou lidé přiblížení pozorovat i krátce po 21. prosinci, planety si pak „prohodí“ místo – Jupiter bude vlevo. Ke sledování úkazu lidé nepotřebují dalekohled, ale pokud ho mají, spatří v zorném poli Jupiter a Saturn dokonce i s jejich měsíci.

Konjunkce Saturnu s Jupiterem
Zdroj: Astro.cz

Tento úkaz je mimořádně vzácný. Planeta Jupiter totiž oběhne Slunce jednou za 11,86 pozemského roku, Saturn se pohybuje ve větší vzdálenosti, takže jeho „rok“ trvá 29,65 let. Zhruba jednou za dvě desetiletí se proto na pozemské obloze sejdou blízko sebe. A někdy dokonce výjimečně blízko sebe – samozřejmě pouze díky perspektivě, Jupiter od nás bude ve vzdálenosti 762 milionů kilometrů, Saturn asi dvakrát dále.

Podobná konjunkce, z roku sedm před naším letopočtem, je astronomy považována za nejpravděpodobnější původ Betlémské hvězdy. „Saturn je považován za ,hvězdu Židů‘, Jupiter za tu královskou, obě planety se tehdy nacházely blízko sebe v židovském souhvězdí Ryb a nabídly hned tři konjunkce za sebou. Astronomové se tak domnívají, že právě symbolika a také jasnost obou planet se mohly stát tím astronomickým ,průvodcem‘ Ježíšova narození,“ popsal už dříve astronom Petr Horálek.