Izraelští inženýři vymysleli, jak vyrobit účinné recyklovatelné solární panely

Tým výzkumníků z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě vyvinul novou techniku pro výrobu recyklovatelného perovskitu. Mohla by se stát klíčem k obnovitelné a udržitelné technologii solárních panelů – právě perovskit je totiž jedním z nejnadějnějších materiálů pro jejich výrobu.

Velká část světa se snaží najít ekologičtější zdroje energie, které nebudou spalovat fosilní paliva. Solární energie se stala z různých obnovitelných druhů nejvýznamější pro průmyslová i pro menší využití – například na střechách rodinných domů. I přes značné úsilí se ale ukazuje, že přechod těchto drobných provozů na solární je vzhledem k nákladům ve srovnání s tradičními zdroji značně obtížný.

V posledních letech se pod drobnohled dostala solární energie i vzhledem k jejím méně „ekologickým“ vlastnostem – výroba klasických solárních článků je totiž dost „špinavá“ a články navíc postupem času degradují. A to znamená, že často končí na skládkách.

Vědci proto už řadu let hledají jiné materiály k výrobě solárních panelů, jedním z těch nejslibnějších je perovskit. Tento minerál je velmi rozšířený a snadno dostupný, díky tomu je i levný – a současně mají panely z perovskitu také vynikající výkon. Bohužel se časem i solární články z perovskitu rozpadají a vzhledem ke způsobu jejich výroby je obtížné je recyklovat nebo jinak modernizovat – degradující perovskit se totiž nachází mezi vrstvami jiných materiálů.

Inovace z Izraele

Izraelští vědci ale teď konečně vyvinuli nový způsob, jak vyrobit solární články na bázi perovskitu, které umožní jeho výměnu, jakmile začne degradovat – aniž by při tom ztratily účinnost. Uspěli díky speciálnímu umístění a rozdělení jednotlivých buněk v panelech, které technici rozložili do zvláštních rámů.

Testování technologie ukázalo, že tento článek má stejnou účinnost jako perovskitové články, které neumožňují snadnou recyklaci. Tým také vyzkoušel svou technologii tak, že nechal jeden článek fungovat tak dlouho, aby se rozložil – pak z něj technici úspěšně recyklovali materiál perovskitu. Pak se zjistilo, že po vložení nové vrstvy je solární článek stejně účinný jako ten původní.