Superrychlý test může změnit boj proti koronaviru. Ten britský je navíc velmi spolehlivý

Britský test na koronavirus od společnosti DnaNudge poskytuje přesné výsledky téměř ve všech případech. Vyplývá to z odborného posudku, který publikoval vědecký časopis The Lancet. Výsledky testu jsou známé za zhruba 90 minut a nemusí je vyhodnocovat laboratoř, napsala agentura Reuters.

Testování lidí s podezřením na covid-19 má smysl jen tehdy, pokud je co nejrychlejší. V nedávném rozhovoru pro odborný časopis STAT prohlásil Bill Gates, že by bylo ideální, kdyby se proplácely soukromým společnostem jen ty testy, které by byly vyhodnocené nejpozději do jednoho dne. Když se totiž podaří zjistit nemoc u člověka rychle, zabrání mu to nakazit v mezičase další osoby – a tím se sníží reprodukční číslo choroby.

Současné PCR testy mají ale řadu slabin: jejich zpracování je časově i odborně relativně náročné a navíc se musejí vzorky odebírat značně nepříjemným způsobem skrze nos. Epidemiologové už delší dobu volají po rychlých testech, které by se daly odebírat i vyhodnocovat snadněji – panovaly ale zatím obavy, zda budou dostatečně spolehlivé. První studie jejich úspěšnosti totiž probíhaly ve spěchu a jen na několika desítkách dobrovolníků. 

Rychlejší testování by mělo také ekonomický smysl – urychlilo by návrat lidí s podezřením na nemoc na pracoviště a mohlo by být využito při vstupu do nemocnic, což by pomohlo zpomalit aktuální druhý prudký nárůst infikovaných. Nový test vznikl podle testu DNA, který vyvinul profesor z Královské univerzity v Londýně. Po úspěšném testování jeho klinické použití v dubnu schválila britská léková agentura MHRA.

Dostatečně přesný test je tu

Studie publikovaná v časopisu The Lancet uvádí, že test má průměrnou senzitivitu (tedy schopnost správně identifikovat případy covidu-19) 94,4 procenta a 100procentní specificitu (schopnost správně identifikovat nenakažené). Výzkum byl přitom poprvé proveden na dostatečném množství osob, byly jich více než tři stovky.

„To naznačuje, že přesnost testu CovidNudge, který lze provést u lůžka pacienta bez dotýkání se vzorků, je srovnatelná s běžným laboratorním testem,“ uvedl vedoucí studie, profesor Graham Cooke z katedry infekčních nemocí a epidemiologie Královské univerzity v Londýně.

Nový test, který vyžaduje výtěr z jedné nosní dírky, The Lancet označil za „citlivý, specifický a rychlý, pokud jde o odhalení přítomnosti nového koronaviru bez laboratorní manipulace nebo předběžného zpracování vzorků“.

Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock radiu LBC řekl, že tyto testy budou distribuovány do nemocnic napříč zemí. „Klíčová věc z hlediska užitečnosti spočívá v tom, že zařízení nemusí být v laboratoři – je velké asi jako krabice od bot, proto můžete dát jedno, řekněme, na pohotovost a oni pak mohou zjistit, jestli lidé, kteří tam přicházejí, mají koronavirus, nebo ne,“ vysvětlil Hancock. Podle ministra přichází v úvahu také umístění těchto testovacích zařízení do škol.

Podle mluvčí společnosti, která testy je vyrábí, jsou ovšem jejich výsledky vyhodnocovány jednotlivě. Přístroj tak za den může zpracovat zhruba 16 vzorků.