Mobilní telefony rozeznají opilce od střízlivého, prokázala studie. Stav člověka poznají podle chůze

Mobilní telefony se naučily další užitečnou schopnost: rozeznají, jestli je jejich majitel opilý. Využívají k tomu analýzu jeho chůze, popsal odborný časopis Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Jedním z největších problémů spojených s konzumací alkoholu je to, že člověk, který ho pije, není mnohdy schopen sám určit, jak moc už je intoxikovaný. S množstvím zkonzumovaného alkoholu totiž klesá schopnost věcně hodnotit vlastní stav. Pokud by měl člověk v reálném čase informace o tom, jak moc je jeho tělo omámené, mohlo by to významně pomoci při prevenci nebezpečné konzumace. A současně by to mohlo upozornit blízké, například pokud jde o léčeného alkoholika nebo jinak zranitelnou osobu.

A právě takový způsob sledování opilosti nyní vznikl s pomocí vědců z kalifornské Stanfordovy univerzity. „Všichni u sebe nosíme výkonné senzory,“ upozornil Brian Suffoletto, který se na vývoji aplikace podílel, v narážce na mikročipy v mobilních telefonech. „A musíme se teď naučit , jak je co nejlépe využívat ve prospěch zdraví nás všech,“ doplnil.

Jeho motivace ale byla kromě čistě akademické také osobní: „Ztratil jsem blízkého přítele, který pil a potom řídil,“ svěřil se vědec. „A jako chirurg jsem byl u operací desítek dospělých, kteří měli poranění vzniklá v souvislosti s nadměrným pitím alkoholu. A tak jsem věnoval posledních deset let života tomu, abych testoval digitální metody, které mohou pomáhat předcházet smrti a úrazům pod vlivem alkoholu,“ dodává.

Jak probíhal výzkum

Pro tento výzkum Suffoletto s kolegy testovali 22 dospělých ve věku 22 až 43 let. V laboratoři dostaly zkoumané osoby nápoj složený z vodky a energetických drinků v dostatečném množství, aby došlo k intoxikaci a ta byla měřitelná pomocí klasické dechové zkoušky.

Po dobu sedmi hodin jim pak byl každou hodinu proveden test na alkohol a současně se museli projít – jako když policie ve Spojených státech zkouší vratkost chůze podezřelého pijana. Byli přitom vybaveni chytrým telefonem, který měřil řadu parametrů chůze.

Pak se vědci pomocí údajů získaných tímto způsobem snažili předpovědět, jaké množství alkoholu naměří dechová zkouška. Byli nečekaně úspěšní, zvlášť s ohledem na to, že šlo o první fázi experimentů. „Tato laboratorní kontrolovaná studie ukazuje, že naše mobily se dají využívat k rozeznávání některých stavů, které vyvolává konzumace alkoholu,“ popisuje Suffoletto.

Při experimentu byly nicméně mobilní telefony připojené pásem na dolní části zad lidí, což není běžné nošení smartphonů. V další fázi experimentů se nyní budou vědci zabývat scénáři, kdy budou mobily nošeny běžným způsobem, tedy v ruce nebo po kapsách.

Co s tím?

„Dokážu si představit, že za pět let budeme žít ve světě, kde si lidé zajdou popít s přáteli, a když dosáhne jejich konzumace rizikové úrovně, jejich telefon to pozná a upozorní je na to – včetně konkrétních rad a strategií, jak se v této situaci zachovat,“ popisuje svou vizi profesor Suffoletto.