V New Yorku zemřelo v době pandemie o 24 tisíc lidí více, než je běžné, oznámilo CDC

Ve městě New York během prvních dvou měsíců pandemie zemřelo o 24 tisíc lidí více, než je v tuto dobu běžné – a z jiných příčin, než je nemoc covid-19, to bylo zhruba o pět tisíc lidí více, než bývá v tomto období obvyklé. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Tato úmrtí mohla být podle CDC způsobena několika faktory, včetně pozdního vyhledání a získání zdravotní péče kvůli strachu z nákazy koronavirem.

Sledování nadměrné úmrtnosti je zásadní pro pochopení, jak k úmrtnosti přispěly jak covid-19, tak špatná dostupnost péče pro lidi, kteří neonemocněli covidem-19, poznamenali vědci ve zprávě CDC o nemocnosti a úmrtnosti.

CDC použilo údaje zdravotnických úřadů ve velkoměstě, jejichž elektronický systém zaznamenává téměř všechna úmrtí ve městě. Od 11. března do 2. května bylo hlášeno 32 107 úmrtí. Z toho 24 172 úmrtí bylo nad sezonní normou. Toto číslo zahrnovalo 13 831 úmrtí (tedy 57 procent z uvedeného množství), u kterých byla laboratorně potvrzena souvislost s covidem-19, jakož i 5048 úmrtí (21 procent), která s covidem-19 souvisela pravděpodobně.

To podle Reuters znamená, že 5293 z těchto úmrtí (neboli 22 procent) nebylo identifikováno jako související s covidem-19.

Souvislost s pandemií tu je

Tato úmrtí lze přímo či nepřímo přičíst pandemii. Počítat pouze úmrtí, která potvrzeně či pravděpodobně souvisela s covidem-19, znamená podhodnocovat úmrtnost způsobenou pandemií, upozornili vědci.

Dvacetimilionový stát New York je nejhůře zasaženým v USA, nález viru SARS-CoV-2 se zde od začátku pandemie podle Univerzity Johnse Hopkinse potvrdil u více než 335 tisíc lidí, z nichž přes 26 600 v důsledku nákazy zemřelo.

V pondělí nicméně stát New York zaznamenal nejmenší denní počet zemřelých v souvislosti s koronavirem od 26. března. V regionu, který je jednou z nejhůře zasažených oblastí na světě, zemřelo na komplikace spojené s covidem-19 za posledních 24 hodin 161 lidí. V New Yorku také setrvale klesá počet hospitalizovaných.