Z Formule 1 se stal elektronický sport. Hráči trénují stejně jako závodníci

Formule 1 jako e-sport (zdroj: ČT24)

Francouzský závodní tým Renault z Formule 1 zkoumá hranice mezi skutečností a hrou – začal teď spolupracovat s počítačovými hráči. A mezi oběma světy hledá paralely: ať už na skutečném okruhu, nebo v sedadle simulátoru musí totiž jezdci disponovat mentální silou i fyzickou zdatností. Piloti virtuálních strojů teď mohou ve vývojovém středisku trénovat vedle skutečných profesionálů a vyměňovat si navzájem zkušenosti.

Usednout do formule a stanout na stupně vítězů, to je sen mnoha kluků po celém světě. Devatenáctiletý Jarno Opmeer si ho zkouší splnit, ale bez všech rizik, která by jinak trénink doprovázela – tedy bez přetížení, extrémních teplot a dehydratace.

Věnuje se totiž elektronické verzi závodů F1, neboli e-sportu. Přípravu ve vysoce konkurenčním prostředí podcenit ovšem nemůže. „Fyzický trénink v elektronickém sportu je hlavně o tom zůstat zdravý a nezakrnět. Je jasné, že když v simulátoru sedíte téměř celý den, tak ztuhnete. Kvůli rychlým reakcím a koordinaci chcete zůstat v kondici, jak jen to jde,“ vysvětluje mladý hráč.

Elektronické hry a Formule 1

Renault ambice v elektronickém sportu nebere na lehkou váhu. Svým přístupem boří stereotyp líných teenagerů, kteří celý den pouze vysedávají před monitory. Mezi motorsportem a hrami vidí jasnou spojitost. „Dovednosti, které potřebujete ve video hře, jsou opravdu velmi podobné těm, které potřebuje ve skutečných závodech,“ vysvětluje Nicolas Maurer, zakladatel a ředitel e-sportového týmu Renaultu.

Hráči proto podstupují náročný tělesný trénink. Nepracují pouze na své fyzičce, ale zdokonalují také reflexy a hlídají svůj jídelníček a kvalitní spánek. Jejich příprava si nezadá s jinými vrcholovými sporty. A důležitou roli začínají hrát také inženýři.

„Okruhy odpovídají těm, na kterých jezdí skutečné vozy F1. Můžeme tak spolupracovat s ostatními odděleními a předpovídat vlastnosti nejen skutečných formulí, ale i těch virtuálních,“ popisuje IT manažer týmu Renaultu Ben Hampshire.

Svět Formule 1 a e-sportu se stává čím dál provázanějším. Co ve stáji Renault kdysi začalo jako práce několika nadšenců ve volném čase, nyní pokračuje jako zcela seriózní byznys.