Nebe nad Českem rozzáří meteorický roj, podle vědců bude mimořádně intenzivní

V pátek v 5:50 ráno se podle Mezinárodní meteorické organizace očekává zvýšená aktivita roje Alfa Monocerotidy. Podle astronomů Petera Jenniskense a Esky Lyytinena by sprška měla dosáhnout frekvence okolo 400 meteorů za hodinu, tedy asi sedm za minutu. Vědci v článku na webu organizace uvádí, že by tento jev měl trvat několik desítek minut.

Aktivita roje má být podle astronomů mimořádně intenzivní. V České republice bohužel nebude jeho pozorování příliš přát počasí. Největší šance na jasnou oblohu je na Šumavě, kde se „padající hvězdy“ chystají sledovat i čeští vědci. Ti se na výzkumu tohoto roje významným způsobem podílí, a to s podporou Grantové agentury České republiky.

Alfa Monocerotidy je meteorický roj, který bývá každoročně pozorovatelný mezi 15. a 25. listopadem – vrcholí 21. nebo 22. listopadu. Obvykle není příliš aktivní, nicméně během dvacátého století došlo čtyřikrát k výraznému zvýšení jeho aktivity.

Alfa-Monocerotidy na obloze
Zdroj: AMO

Při poslední zvýšené aktivitě roku 1995 astronomové potvrdili, že se meteority pohybovaly na oběžné dráze nějaké neznámé komety. Právě díky pozorování z roku 1995 se ví o tomto roji nejvíc.