Stop genetické úpravě lidí, řekly čínské úřady. Reagují na stvoření dvojčat s editovaným genomem

Čínské úřady přikázaly s okamžitou platností zastavit další aktivity všech osob, které se zapojily do úpravy genů embryí, z nichž se narodily děti. Reagují tak na případ vědce Che Ťien-kchueje, který geneticky upravil embrya, ze kterých se později narodila dvojčata s odolností proti viru HIV.

Podle čínských úřadů je taková činnost „extrémně ohavná“, uvedla čínská tisková agentura Nová Čína. Současně se jedná o porušení čínských zákonů a vědecké etiky, tvrdí agentura.

Čínský tisk cituje i vyjádření viceministra pro vědu a technologie Sü Nan-pchinga. Podle něj genetická úprava dvojčat porušuje zákony a není slučitelná s vědeckou etikou. „Je to šokující a nepřijatelné,“ uvedl vysoký státní úředník. 

K případu se už vyjádřila také Čínská národní komise pro zdraví a Čínská asociace pro vědu a technologie. Obě se připojily k viceministrovi a výzkum ostře odsoudily.

Svět se shoduje na omezení

Genetické přepisování u lidských embryí je zakázáno v Británii, USA i řadě dalších zemí světa a mnozí ho považují za neetické i nebezpečné. Panují totiž obavy z přenosu genetických mutací na další generace a také dalších možných vedlejších účinků.

V rámci výzkumu provedlo už více vědců genetickou editaci lidských embryí. Pozměněná embrya ale nechali vyvíjet jen krátce v laboratorních podmínkách a pak je zlikvidovali. S genetickým přepisem se provádí též výzkumy u buněk dospělých.