V televizi je v současnosti rekordní počet LGBT postav, popsal velký americký výzkum

Americká organizace GLAAD vydává každoročně už čtrnáct let velkou zprávu, v níž se věnuje tomu, jak jsou na televizních obrazovkách reprezentovány sexuální menšiny. Podle aktuálního šetření se v sezoně 2018/2019 v amerických televizních pořadech dočkají největšího zastoupení za dobu zkoumání – tedy zřejmě vůbec nejvíc v dějinách.

Autoři zprávy zkoumali 857 postav, které se objeví v hlavních rolích v premiérových pořadech v hlavním vysílacím čase. Z nich pětasedmdesát patří mezi osoby lesbické, gay, bisexuální, transgender nebo queer (LGBTQ) – to znamená 8,8 procenta všech postav. Kromě nich se objeví ve vysílání také dalších osmatřicet vedlejších postav – celkem jde tedy o 113 LGBTQ postav, což je o 27 více než loňských 86 postav.

Autoři práce zkoumali postavy a vysílání celoplošných televizních stanic ABC, CBS, CW, FOX a NBC, přičemž největší zastoupení měly vybrané sexuální menšiny na stanici CW.

Mezi další důležitá čísla patří podle autorů analýzy fakt, že poprvé je také více postav s menšinovou sexuální orientací jiné než bílé pleti. Zajímavé je, že počet mužů a žen je přesně vyrovnaný na 49,6 procentech, přičemž jedna postava neodpovídala ani mužskému, ani ženskému pohlaví.

Autor zprávy, GLAAD, je organizace novinářů a spisovatelů, která vznikla roku 1985 s cílem ochránit gaye a lesbičky před „mediálním násilím“. Nezastírá, že jde o organizaci aktivistickou, takže současně vyzvala televizní stanice, aby do dvou let zvýšily počet LGBTQ postav na deset procent.

Kabel a internet potvrzují trend

Počet postav sexuálních menšin ve vysílání roste také na kabelových televizích a na internetových streamovacích platformách, jako je Amazon, Hulu nebo Netflix. Na kabelových televizích se jejich počet za rok zvětšil ze 173 na 208. V osmi seriálech na kabelových televizích se vyskytuje šest nebo více LGBTQ postav; těchto 56 osob představuje asi čtvrtinu všech postav, které se v seriálech na kabelovkách objevují.

Výrazný růst trendu potvrzují také čísla ze streamovacích služeb, v jejichž produkci počet osob s LGBTQ charakteristikou stoupl ze 70 na 112.

„Vzhledem k tomu, jak se stále více mluví o zákonech proti LGBTQ osobám, jsou příběhy a postavy v televizi stále důležitější pro pochopení a akceptování těchto lidí,“ uvedla prezidentka GLAAD Kate Ellisová.

„Tyto příběhy nejen zkoumají bohaté životy a identity LGBTQ osob, ale také se to vyplací na sledovanosti. Seriály jako Will & Grace, Supergirl, Empire nebo How To Get Away with Murder přitahují týdně miliony diváků a ukazují, že lidé jsou hladoví po nových příbězích a perspektivách.“

Streamovacím kanálem, který divákům nabídl vůbec nejvíc takových postav, je podle analýzy Netflix, mezi kabelovými televizemi má prvenství stanice FX.