Vědci objevili vosu s enormním žihadlem. Je velké jako její tělo

Finští přírodovědci našli v Amazonii doposud neznámý druh vosy. Má extrémně dlouhé žihadlo, které používá k bodání jedu i ke kladení vajíček.

Za objevem stojí známý tým biologů z univerzity ve finském městě Turku, jemuž se v posledních letech podařilo popsat spoustu zatím vědě neznámých tvorů, zejména v Amazonii.

Nejnověji se jim povedlo najít ve spolupráci s jihoamerickými kolegy několik druhů vos, které věda zatím neznala. Popsali je v odborném časopise Zootaxa. Nejzajímavější je z nich parazitická vosa, která dostala jméno Clistopyga crassicaudata.

Výjimečně dlouhý orgán

„Žihadlo vosy není jen výjimečně dlouhé, ale také velmi silné, v poměru k velikosti těla tohoto druhu. Studoval jsem tropické parazitické vosy dlouhou dobu, ale nikdy jsem zatím něco takového neviděl. To žihadlo vypadá jako opravdu drsná zbraň,“ popsal objev profesor Ilari E. Sääksjärvi.

Tato vosa i další nově objevený hmyz pocházejí z nesmírně ekologicky bohaté a environmentálně rozmanité oblasti, která se nachází mezi Andami a deštným pralesem Amazonie.

„Všechny samice vos, včel a sršňů mají žihadlo, které slouží k vpravení jedu nebo ke kladení vajíček. Parazitické vosy obvykle mají kladélko, které bývá hodně dlouhé, aby mohlo proniknout hluboko do těla omráčených zvířat. Pak kladélkem vpraví do kořisti vajíčko – kladélko přitom funguje i jako žihadlo, jímž vosa zvíře paralyzuje,“ popsal Sääksjärvi.

Clistopyga crassicaudata
Zdroj: Zootaxa

Jako z Vetřelce

Nově objevená vosa patří mezi velmi vzácný rod lumků Clistopyga. Jsou specializované na to, aby kladly svá vajíčka do pavouků nebo do jejich vajíček. Po kořisti pátrají v pavoučích hnízdech, pak ji ochromí rychlým vbodnutím žihadla plného silného jedu. Bezbranný pavouk pak jen pasivně přihlíží tomu, jak do něj samice naklade vajíčka. Ta se potom vyklubou v larvy, které pavouka požírají zaživa.

„Zatím nevíme, jaký druh pavouků tyto vosy upřednostňují. Před několika lety jsem popsal zvyky jiné parazitické vosy stejného rodu. Ta byla schopná použít své žihadlo jako jehlu, kterou sešila vchod do pavoučího hnízda, takže infikovaného pavouka v jeho domově uvěznila. Gigantické žihadlo nyní objeveného druhu je zřejmě také vysoce sofistikovaným nástrojem, ale bohužel můžeme jen hádat, k jakému účelu slouží,“ uvedl finský vědec.

Vědci, kteří se na objevu podíleli, nyní chtějí tento rod vos studovat intenzivněji.