Vesmírný dalekohled Jamese Webba se opozdí o dalších 10 měsíců. Náklady překonaly 200 miliard korun

Vynesení dlouho očekávaného teleskopu Jamese Webba do vesmíru se znovu posouvá, a to o deset měsíců. NASA totiž potřebuje více času na pečlivou přípravu realizace projektu. Americká vesmírná agentura o tom informovala na svém webu.

Vesmírný dalekohled Jamese Webba má v budoucnu nahradit dosluhující Hubbleův teleskop. Bude využit především ke zkoumání vývoje prvních galaxií a hvězd po takzvaném velkém třesku, jenž byl podle vědecké teorie počátkem vzniku vesmíru. K důležitým cílům bude patřit i pátrání po známkách možného života mimo Sluneční soustavu.

Termín vypuštění teleskopu se v minulosti už několikrát posouval. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) původně doufal, že se tak stane už v roce 2007. Naposledy se měl dalekohled do vesmíru vydat v květnu 2020, nyní ale NASA rozhodla, že se tak kvůli pečlivé přípravě stane v březnu 2021.

Webbův vesmírný teleskop
Zdroj: NASA

„Zajištění správného fungování každého prvku před tím, než se teleskop dostane do vesmíru, je pro jeho úspěch rozhodující,“ konstatoval v této souvislosti předseda kontrolního výboru projektu Tom Young.

Projekt za 200 miliard

Vývojové náklady projektu vzrostly podle údajů činitelů NASA na 8,8 miliardy dolarů (téměř 196 miliard korun). Celkové náklady i s provozem teleskopu jsou podle serveru Space.com nyní vyčísleny na 9,66 miliardy dolarů.

Webbův vesmírný teleskop
Zdroj: NASA

Teleskop s primárním zrcadlem širokým 6,5 metru by měl být umístěn ve vzdálenosti 1,5 milionu kilometrů od Země, tedy téměř pětkrát dál, než je Měsíc. Nacházet se bude v takzvaném Lagrangeově bodu, tedy v místě, kde se vyrovnávají gravitační vlivy Země a Slunce. Díky tomu si dokáže zachovat stabilní oběžnou dráhu bez nutnosti pozdějších úprav.