Poslední šance. Vědci připravují unikátní zákrok na záchranu nosorožců

Vědci v Keni a v Evropě chystají za účastí českých odborníků unikátní zákrok, který je poslední šancí pro severní bílé nosorožce. Mají v plánu odebrat vajíčka samicím severního bílého nosorožce a oplodnit je. Embryo by pak odnosila náhradní matka – samice nosorožce jižního bílého.

ČTK o tom informoval vedoucí mezinárodních projektů Zoo ve Dvoře Králové nad Labem Jan Stejskal. První pokus o odběr vajíček by se podle něj mohl uskutečnit v první čtvrtině roku 2018. Na přípravách spolupracuje skupina veterinářů a ochranářů z Česka, Keni, Velké Británie a Jihoafrické republiky.

Samec a samice nosorožce severního bílého
Zdroj: Wikimedia Commons

Tři poslední obři

Na světě jsou tři poslední jedinci severního bílého nosorožce, a pokud se nenarodí mládě, vyhynou. Všichni žijí v keňské rezervaci Ol Pejeta a patří královédvorské zoologické zahradě, odkud tam byli odvezeni v roce 2009. „Kvůli věku posledních dvou samic mají veterináři a reprodukční biologové jen omezený čas pokusit se odebrat jim vajíčka prostřednictvím procedury, jež byla vyvinuta právě pro tyto samice,“ uvedl Stejskal.

Záchrana posledních severních nosorožců bílých (zdroj: ČT24)

Ve volné přírodě je druh považován za vyhynulý. Severní bílé nosorožce se vědci pokoušejí zachránit laboratorní cestou, protože zvířata v Ol Pejetě se přirozeně rozmnožit už nedokážou.

Cílem přesunu nosorožců do Afriky bylo pokusit se o jejich přirozené rozmnožování. To se ale nepodařilo. Proto zůstává jedinou nadějí na záchranu genů severních bílých nosorožců v živých jedincích umělá reprodukce, která by zahrnovala využití samic blízce příbuzných nosorožců bílých jižních jako náhradních matek.

„O něco takového se u nosorožců zatím nikdo nepokusil. Přípravy na tento historický zákrok začaly odebíráním a uchováváním vajíček ze samic nosorožce bílého jižního v evropských zoologických zahradách a jejich oplodněním v in vitro podmínkách. Teď by se mělo přistoupit k získání vajíček z posledních dvou samic nosorožce bílého severního v Keni,“ uvedl Stejskal.

Semeno mrtvých otců

Podle něj v Ol Pejetě už byly náhradní matky, tedy samice nosorožce jižního bílého, odděleny od samce, aby některé z nich byly připraveny na přijetí „severního“ embrya. „Celá procedura zahrnuje užití semene severních bílých nosorožců z několika dnes už uhynulých samců, jež je uloženo v Berlíně. Jedinými možnými dárkyněmi vajíček jsou dvě samice v Ol Pejetě, Nájin a Fatu, jimž je 28, respektive 17 let,“ uvedl Stejskal.

Rok 2018 bude klíčový

První pokus o odběr vajíček z Nájin a Fatu by mohl být v první čtvrtině příštího roku. V případě úspěchu budou vajíčka odvezena do laboratoře Avantea v Itálli, kde se vědci pokusí vytvořit embryo za použití semene severního bílého samce. Pak by embrya vědci odvezli zpět do Keni, kde by byla v Ol Pejetě vložena do náhradních matek nosorožce bílého jižního.

Přípravy na odběr začaly v Keni v listopadu. „Samec nosorožce bílého jižního Kingi byl přesunut z více než sedmisetarového výběhu, který sdílel s pěti jižními samicemi. Tento přesun zajistil, že všechny samice budou k dispozici pro případné vložení embrya v roce 2018,“ uvedl výkonný ředitel rezervace Ol Pejeta Richard Vigne.