Oprava jeřábu ve vesmíru: astronauti byli šest hodin ve volném vesmíru

Astronauti Randolph Bresnik a Mark Vande Hei podnikli druhou ze tří pracovních směn vně Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) naplánovaných na říjen americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír.

V úterý 10. října vystoupila část posádky Mezinárodní vesmírné stanice na vesmírnou procházku. Přenos začal ve 12:30, mohli jste ho sledovat živě na webu České televize:  

Šlo o druhou ze tří naplánovaných „vesmírných procházek“, které se mají uskutečnit v průběhu letošního října. Účel všech je stejný: obhlídka a údržba stanice. „Všechny tři výstupy (EVA, ExtraVehicular Activity) jsou zaměřeny na údržbu MSS (Mobile Servicing System), a hlavně a konkrétně na náhradu zachycovacího mechanismu na robotické kanadské paži/rameni Canadarm2. Všechny nynější tři výstupy z přechodové komory by měly začínat kolem 14:05 středoevropského letního času a pokud se nic nezmění (práce by trvaly déle než se v harmonogramu předpokládá), tak by každý měl trvat 6,5 hodiny,“ popsal smysl výstupu astronom Pavel Toufar.

Astronautům se při prvním výstupu v pátek 5. října výměna podařila poměrně rychle a první testy provedené z pozemního střediska naznačují, že operace byla úspěšná. Bresnik a Vande Hei tak měli dostatek času i na splnění dalších úkolů, včetně přípravy na práci naplánovanou na dva následující výstupy vně stanice.

Dnešní úkoly byly: 

  • Promazání centrálního kulového kloubu nového LEE-A před uvedením zařízení do další činnosti.
  • Otočení náhradního zařízení Pump Flow Control Subassembly na modulu Destiny tak, aby mohl být při příštím pracovním výstupu odvzdušněn.
  • Výměna několika vnějších kamer na kamerovém bodu č. 9 ve spodní části příhradové konstrukce.
  • Výměna čočky na kameře na mobilním transportéru.
  • Odstranění 2 zábradlí na modulu Tranquility.

Důležité rameno

Kanadské rameno Canadarm2 je velmi důležitým nástrojem pro práci na Mezinárodní vesmírné stanici. S jeho pomocí jsou například zachycovány a připojovány nákladní lodě dopravující na ISS nezbytné zásoby a různý materiál. Stejně tak je využíváno při odpojení a odletu těchto vesmírných kamionů. Rameno dlouhé 18 metrů též usnadňuje pohyb astronautů a přenášení materiálu vně stanice.

Rameno po 16 letech služby už jeví známky únavy a NASA se chce ujistit, že bude v perfektním stavu, až příští měsíc ke stanici dorazí další americká zásobovací loď patřící soukromé společnosti ATK Orbital. Bresnik a Vande Hei minule měli za úkol vyměnit jeden ze dvou koncových efektorů ramena, jež slouží k uchopení objektu. Vyměňovaný efektor v srpnu vypověděl službu.