Sledujte živě vyhlašování Nobelových cen za lékařství a fyziologii

Ve Stockholmu začíná tradiční týden Nobelových cen – krátce před polednem se svět dozví jméno letošního držitele (či držitelky) prestižního ocenění v oblasti fyziologie a lékařství. V úterý bude následovat cena za fyziku, ve středu za chemii a v pátek se svět dozví jméno laureáta Nobelovy ceny za mír. Termín oznámení Nobelovy ceny za literaturu, což bývá tradičně ve čtvrtek, zatím nebyl oficiálně potvrzen.

Vyhlašování Nobelových cen za fyzilogii a lékařství můžete sledovat v přímém přenosu od přibližně 11:30: 

Příští pondělí přijde na řadu ekonomie, třebaže přísně vzato v této kategorii o Nobelovu cenu nejde. Nobelovy ceny jsou udělovány každoročně od roku 1901 na základě poslední vůle švédského vědce, průmyslníka a vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, který však na ekonomii nepamatoval. Toto ocenění vytvořila až v roce 1968 Švédská národní banka. Má ovšem srovnatelnou prestiž a je rovněž předáváno při společném nobelovském ceremoniálu.

Vedle medaile a diplomu čeká na laureáty i finanční prémie, která bude letos větší než obvykle: ještě loni byla každá kategorie dotována částkou osmi milionů švédských korun (22,5 milionu korun), letos to je o milion švédských korun více. Ceny budou jako každý rok předány v den výročí Nobelovy smrti 10. prosince - cena za mír v Oslu a zbývajících pět ve Stockholmu.

Cenu za medicínu před rokem dostal 71letý japonský vědec Jošinori Ósumi za buněčný výzkum.