60 let zábavy: V Praze odstartovala největší výstava o historii videoher

Videohry jsou součástí popkultury už přes půl století. Největší výstava o nich je nyní otevřená v České republice.

V pražské holešovické tržnici začíná ve čtvrtek výjimečná výstava GAME ON. Jako první v České republice zkoumá dějiny a vývoj videoher. Pořadatelem akce je umělecká instituce Barbican z Londýna, které už výstavu představila ve více než 30 světových metropolích. Celkem již výstavu navštívilo přes 3,5 milionu lidí.

Návštěvníci, kteří zamíří do haly 40, si všech 150 her mohou aktivně vyzkoušet a zahrát – ať už, aby zavzpomínali na mládí, anebo aby si herní minulost srovnali se současností.

Výstava se věnuje herní historii od jejích prvopočátků, tedy od těch nejstarších her, které vznikaly na velkých univerzitních počítačích, až po současnost, kdy představuje i supermoderní herní záležitosti, jako je virtuální realita. K vidění jsou první herní konzole, domácí počítače i bizarní herní zařízení, která se pokusila uspět – a zákonitě selhala. Silně zastoupená je na výstavě i sekce věnovaná české herní minulosti:

Jedním z nejzajímavějších exemplářů je obří počítač PDP-1. Ten dostala roku 1961 americká univerzita MIT v naději, že na něm studenti budou produktivně „dělat vědu“. Jenže už o rok později na tento počítač šestice studentů navrhla úplně první videohru v dějinách. Jmenovala se Spacewar! a byla na škole tak populární, že se dočkala i řady aktualizací. Cílem hry bylo zničit nepřátelskou kosmickou stíhačku a vyhnout se gravitačním silám, které mohly loď zničit – tento princip se ve hrách vlastně objevuje dodnes.

Na výstavě je k vidění i první komerčně vyráběná arkádová hra světa, na dnešní poměry nebývale elegantní Computer Space. Jejím autorem byl Nolan Bushnell, který jako student hrál Spacewar! na univerzitě v Utahu. Napadlo ho, že na něčem takovém by se dalo vydělávat. Hra Computer Space položila základy designu arkádových her, které zahrnují monitor, obvodovou desku, ovládací panel, reproduktor a napájecí zdroj – také tento vzhled funguje dodnes. Nolan Bushnell se později stal zakladatelem společnosti Atari, která vyráběla ve své době přelomové hry i počítače.