Hackeři jsou schopni vyřadit americkou přenosovou soustavu

Spojené státy americké jsou podle nové zprávy v ohrožení hackery. Jsou nyní jen krůček od toho, aby byli schopní vyřadit elektrické sítě v zemi.

Je jen otázkou času, kdy hackeři využijí slabin zabezpečení americké elektrické sítě a rozhodnou se ji vyřadit z provozu. Tvrdí to zpráva, která popisuje případy, kdy už hackeři úspěšně do této sítě pronikli.

Průnik hackerů do rozvodných sítí je nyní dostatečný na to, aby se jim podařilo je úspěšně sabotovat, tvrdí zpráva společnosti Symantec. Její analýza našla nejméně dvacet případů, kdy zločinci nelegálně získali přístup k energetickým zařízením v USA, Turecku a Švýcarsku. Teoreticky by to stačilo k tomu, aby byli schopni posílat do rozvodné sítě příkazy, které by vedly k jejímu zhroucení.

Krůček od hacku

Společnost specializovaná na zabezpečení takových systémů zveřejnila tyto informace na svém blogu, upřesnil je analytik Eric Chien v rozhovoru pro web Wired. „Existuje rozdíl mezi tím být krok od provedení sabotáže a opravdu se ocitnout v situaci, kdy to člověk může udělat… Být schopen stisknutím tlačítka vypnout elektřinu. Mluvíme teď o technických důkazech, že by se tohle mohlo stát ve Spojených státech a není nic, co by útočníkům stálo v cestě – s výjimkou motivace lidí za našimi hranicemi.“

Že je tento scénář realistický, dokazuje i vládní zpráva ze začátku tohoto roku, kdy americké bezpečnostní úřady včetně FBI konstatovaly, že došlo k řadě hacků amerických energetických společností – včetně jaderné elektrárny Wolf Creek v Kansasu.

Analytici Symantecu sice nespojili svou zprávu s těmito útoky, ale ve vyjádření pro agenturu Reuters jisté spojení naznačili.