Eagle has disappeared. Z Armstrongova muzea ukradli zlatou miniaturu lunárního modulu

Kriminalita se týká i vesmírného výzkumu. Zlatý model měsíčního modulu od klenotníka Cartiera odcizil neznámý pachatel.

Vzácnou zlatou miniaturu lunárního vesmírného modulu ukradl neznámý pachatel či pachatelé z Vesmírného muzea Neila Armstronga v americkém Ohiu. Informovala o tom  agentura AP s odvoláním na místní policii.

Policisté ve městě Wapakoneta dorazili do muzea v noci na sobotu poté, co se rozezněl alarm – a zjistili, že zmizela 12,5 centimetru vysoká zlatá miniatura lunárního modulu od klenotníka Cartiera. Armstrong a jeho dva kolegové, astronauti Buzz Aldrin a Michael Collins, ji dostali v Paříži krátce po své historické měsíční misi.

Cenu miniatury podle policie nelze vyčíslit. Při vyšetřování krádeže budou policistům z Wapakonety pomáhat i jejich kolegové z FBI a ohijské kriminální policie. Armstrong, který se ve Wapakonetě narodil, se v roce 1969 stal prvním člověkem, který vstoupil na povrch Měsíce. Zemřel v roce 2012 ve věku 82 let.

Svět přijde o unikát

Agent FBI Joseph Gutheinz Jr., který s vyšetřováním pomáhá, pro ABC uvedl, že se obává, že bude zlatý modul zničen. Domnívá se, že ho zloději roztaví a zlato prodají. Vede ho k tomu především fakt, že neukradli kus měsíčního kamene, jenž ležel v muzeu poblíž – jde o vzorek, který na Zemi doneslo Apollo 11. 

Z toho vyplývá, že zloději zřejmě netušili, jakou mají předměty v muzeu hodnotu a nerozumí tedy příliš tomu, co s nimi.