Vědci našli neznámý druh žraloka. Váží jen kilogram a svítí

To, že existuje nový druhu „minižraloka“, tušili vědci zhruba sedmnáct let. Odhalit jej bylo stejně náročné jako hledání jehly v kupce sena, tvrdí tým, který nakonec uspěl. Žralok je totiž velmi drobný, nenápadný a váží jen jeden kilogram.

Nově objevený druh žraloka žije v hloubce kolem 1000 metrů pod hladinou v oceánu kolem havajských ostrovů. Dostal jméno Etmopterus lailae. Poprvé ho vědci pozorovali už před 17 lety, celou tu dobu trvalo, než ho identifikovali. Jeho objev popsali mořští biologové v článku vydaném v odborném časopise Zootaxa.

Hlava Etmopterus lailae
Zdroj: Florida Atlantic University

Na světě dnes existuje asi 450 druhů žraloků – jde většinou o rozměrná zvířata, takže objevit nový druh se jen tak nepodaří. Nový objev ale dokazuje, že to není nemožné; a také, že oceánský biosystém je tak složitý, velký a málo zmapovaný, že se stále daří objevovat jeho nové části.

Malý, neznámý, svítivý

„O novém druhu žraloka toho víme jen pramálo,“ uvedli autoři objevu. „Etmopterus lailae žije tak hluboko a je tak drobný, že není dobře pozorovatelný – na rozdíl od většiny jiných druhů žraloků.“ Když mezinárodní vědecký tým tohoto žraloka poprvé pozoroval ve volné přírodě, vůbec experty nenapadlo, že by mohlo jít o nový druh paryby. Když se ho ale pokusili někam zařadit, zjistili, že nikam nepatří.

Zařazení vyžadovalo mnoho dalších pozorování, měření, ale ani to nestačilo. Vědci odeslali článek o pozorování paryby do vědeckého časopisu – ale odborný recenzent jim ho vrátil s tím, že se mýlí a že tvor je zcela neznámý druh zvířete.

Etmopterus lailae
Zdroj: Florida Atlantic University

Patří mezi světlouny, ale liší se od nich rovnou v několika vlastnostech. Nejnápadnější je hlava, která je neobvykle velká a mohutná. Nejrozměrnější je čumák s čichovými orgány, tito žraloci totiž žijí tak hluboko, že tam dopadá minimum světla a k objevení kořisti tedy využívají spíše čich než zrak.

Etmopterus lailae je vybaven bioluminiscencí, spodní část jeho těla od břicha až po ocas ve tmě svítí. Proč, to zatím vědci netuší, ale mají několik hypotéz – většina z nich souvisí s rozmnožováním. Nejvýrazněji svítí pruhy na břiše tohoto žraloka, takže se vědci domnívají, že to slouží k tomu, aby si žraloci našli partnera pro páření, který bude patřit k jejich vlastnímu druhu. Je také možné, že výrazné světlo může lákat ke žralokovi malé rybky a krevety, tedy jeho kořist.