V Austrálii se narodilo mládě vzácného vombata. Představuje naději pro celý druh

Poslední vombati severní žijí v pouhých 70 norách ve střední části Queenslandu. Celá oblast měří jen 15 kilometrů čtverečních.

V Austrálii se narodilo mládě vombata severního, který patří mezi nejvzácnější druhy zvířat na světě. Podle australských odborníků už zbývá jen 251 vombatů severních, kteří žijí ve dvou koloniích v Queenslandu. Nové mládě je první, které se narodilo v přírodní rezervaci Richarda Underwooda nedaleko města St George během posledních pěti let.

Vombati severní byli pokládáni za vyhynulé, dokud jich tři desítky nebyly objeveny ve 30. letech v Queenslandu. Vombati jsou vačnatci stejně jako například klokani a existují tři druhy – kromě vombata severního ještě vombat obecný a vombat chluponosý.

První úspěch představuje naději

Rezervace nedaleko města St George má jen malou skupinku vombatů severních, která nyní čítá 11 členů. O to je úspěšné narození mláděte cennější. Podle ochránců přírody to dokazuje, že se nový samec, kterého do kolonie přesunuli v loňském roce, dobře zabydlel. Dalších 240 vombatů obývá Národní park Epping Forest.

Hlavní ohrožení pro vombaty severní představují divocí psi, choroby a souboj o potravu s klokany.