„Robot je lepší než člověk“ už platí i ve stolním fotbálku

Roku 2013 začali studenti v losangeleské Automatic Control Laboratory pracovat na autonomním robotu, který bude umět hrát stolní fotbálek podobně jako člověk. Již tehdy byl stroj velmi úspěšný, ale jeho nejnovější verze překonává naprostou většinu lidských hráčů.

První verze robota měla robotizovanou jen jednu řadu fotbalistů – tu se dvěma obránci. Byla schopná vystřelit míček rychlostí 6 metrů za sekundu – což na tak malém hřišti znamená, že lidský protihráč většinou nebyl schopen zareagovat. „To už je dost na to, abychom porazili průměrného hráče,“ uvedl tehdy Christophe Salzmann, který projekt vedl. Ale to byl jen začátek – v současné době je robot přesnější, rychlejší a strategičtější než většina lidských hráčů.

Vysokorychlostní kamera pro detekci míče

Celý robot je navržen a vyroben od začátku do konce několika studentskými skupinami. Jeho základem jsou robotické paže, každá byla zpočátku ovládaná dvěma počítači. Jeden sloužil pro ovládání jejího mechanického pohybu, druhý poskytoval stroji informace o poloze míče. Studenti totiž nahradili dno hřiště průhledným plastem a pod něj umístili vysokorychlostní kameru schopnou snímat pohyb na hřišti rychlostí 300krát za sekundu. „Pomocí algoritmů zpracování obrazu můžeme analyzovat pohyb míče v reálném čase. Tyto informace jsou přenášeny do počítače, který řídí pohyb a umístění ramen, “uvedl profesor Martin Savary, který se podílel na projektu.

Zpočátku měli vědci a inženýři problém s koordinací těchto dvou procesů – asi jako by spolu špatně komunikovaly obě mozkové hemisféry. Nakonec problém vyřešili tak, že vše koordinovali do jednoho počítače, který se stará o všechno.

Stroj člověka převyšuje ve všech ohledech, jak v reakční době, tak v síle úderů. Momentálně ho učí pomocí algoritmů „umělé inteligence“ základy herní strategie, takže i další generace studentů budou moci na projektu přispívat řadou svých myšlenek a vylepšení.