Klimatická změna poprvé obrátila tok řeky. Druhá řeka zmizela úplně

Kanadská řeka změnila svůj tok. Stalo se to poprvé v dějinách; podobný fenomén zatím lidstvo nezažilo.

Řeka Kaskawulsh River v kanadské části Aljašky tekla do Beringova moře, nyní ale obrátila svůj tok – vtéká do Tichého oceánu. Za tuto změnu může podle geologů klimatická změna. V geologických dějinách Země se podobných změn odehrálo mnoho, ale zatím žádná tak rychle a blízko lidských sídel s tak velkým dopadem na člověka.

Hlavní příčinou je rychlé tání ledovce Kaskawulsh. Množství vody, které z něj přitéká, změnilo přítok vody do říčních a jezerních systémů v oblasti. Důsledkem je, že jedna z řek (Slims River) úplně zmizela a řeka Kaskawulsh obrátila svůj tok – kvůli tomu, že příliv vody byl tak silný. Klesá také hladina vody v jezeře Kluane, což bude mít další zásadní dopad na místní ekosystémy. Kvůli jejich propojenosti je zjevné, že důsledky pocítí i lidé žijící v okolí.

Expedice k řece, která nebyla

Na změnu přišli v odlehlé oblasti Aljašky vědci zcela náhodou. Normálně se tam lidé v podstatě nedostanou, ale tým geologů ze Simon Fraser University si naplánoval výzkumný pobyt. Když vědci dorazili na místo, kde měla být Slims River, žádná řeka tam nebyla. Další průzkum ukázal, jak problém vznikl.

Vědci, kteří situaci studovali, tvrdí, že tato změna je zřejmě v dohledné době nevratná. „Dosavadní práce o tání ledovců se většinou soustředily na dopad na hladinu oceánů – naše studie však ukazuje, že efekty klimatické změny se projevují i jinak a neočekávaně.“

Geologové svou práci zveřejnili v odborném časopise Nature Geoscience. Dospěli v ní k názoru, že hlavní příčinou tohoto řetězce událostí je lidský vliv na klimatické změny. Podle matematického modelu, který použili, je pravděpodobnost 99,5 procenta.